STOP THE PRESS!

Locke

lockedvdKäsikirjoitus ja ohjaus: Steven Knight
Tuotanto: Guy Heeley, Paul Webster
Pääosissa: Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson, Andrew Scott, Ben Daniels
Arvio: 4/5

Locken (2013) käsikirjoittaja ja ohjaaja Steven Knight on ennenkin onnistunut puristamaan asiansa tiiviiseen pakettiin (esim. teksti David Cronenbergin ohjaamaan Eastern Promises –elokuvaan 2007), mutta nyt puhutaan suorastaan minimalismista: koko elokuvassa ei näy kuin yksi ihminen, joka ei tee muuta kuin ajaa autoa moottoritiellä kohti Lontoota. Kiitos modernin puhelinteknologian kaikenlaista kuitenkin sattuu ja tapahtuu.

Ivan Locke (Tom Hardy) on yhden yön suhteessa saattanut raskaaksi naisen, jonka synnytys on nyt käynnistynyt ennenaikaisesti. Locken pitäisi olla työpaikallaan valvomassa massiivista betonivalua, mutta hän haluaa tehdä oikein ja ajaa Lontooseen ollakseen läsnä synnytyksessä. Puhelimitse hän järjestelee valuun liittyviä monimutkaisia ongelmia. Hän puhuu myös mm. vaimonsa, lastensa ja synnyttämässä olevan naisen kanssa. Juttua riittää myös pohtiessa suhdetta jo kuolleeseen isään.

Niinhän tämä on kuin kuunnelmaa kuvailisi, mutta kyllä Locke ihan elokuvaa on, ja vielä hyvää sellaista. Liki trillerimäiset tunnelmat syntyvät vähän kaiken ollessa hajoamassa Locken ympäriltä. Moottoritiellä ohikulkevat ambulanssit ja poliisiautot lisäävät uhan tunnetta. Hienosti päähenkilölle keksitty flunssa antaa erinomaiselle Hardylle yllättäviä mahdollisuuksia näyttelijänä ja lisää tunnelmaan kuumeisuutta. Enpä olisi uskonut seuraavani räkätautista autoilijaa näin jännittyneenä.

Filosofista huitoilua 1600-luvun empiristiin ja tabula rasa –mieheen, John Lockeen esiintyy, mutta ihan ensiksi tulee mieleen David Bowien Ashes to Ashes –biisi. Kontrollifriikki Locken yritys pitää kaikki pallot ilmassa on hienoa, joskaan ei aivan täydellistä katsottavaa: loppupuolella ote vähän lipsuu, ja kyllähän se on hiukan sellaista asian päähän junttausta, kun päähenkilökin on aivan lukossa ihan nimeään myöten. Heh. Hyvä elokuva silti.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by SF Film, 2014

Traileri: