STOP THE PRESS!

Godzilla

GodzillaOhjaus: Gareth Edwards
Käsikirjoitus: Max Borenstein
Tuotanto: Jon Jashni, Mary Parent, Brian Rogers, Thomas Tull
Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Bryan Cranston, Juliette Binoche
Arvio: 4/5

Tasan kuusikymmentä vuotta sitten amerikkalainen King Kong -hirviö sai japanilaisen kilpailijan, kun valkokankaille rynnisti Godzilla (japaniksi Gojira), tuo atomijätteiden keskellä syntynyt mutanttihirviö. Kotimaassaan se oli erittäin suosittu hahmo elokuvien lisäksi myös tietokonepeleissä, sarjakuvissa ja televisiosarjoissa. Amerikkalaiset kiinnostuivat heti ensimmäisen Godzilla-elokuvan valmistuttua tekemään omia versioitaaan, mutta budjetit nousivat sen verran korkeiksi, että projektit päätettiin jäädyttää kokonaan. Sony Pictures hankki oikeudet Toho Companylta 90-luvun alussa tuottaakseen kolme hirviöelokuvaa. Ensimmäisen ohjaaksi palkattiin menestyselokuva Independence Dayn ohjaaja, saksalaissyntyinen Roland Emmerich. Hän onnistui mokaamaan homman niin, ettei hänen versiostaan pitäneet fanitkaan. Joten suunnitelmat jatko-osille oli haudattava. Nyt parinkymmenen vuoden jälkeen Godzilla on jälleen täällä. Tällä kertaa isompana kuin koskaan, silllä 3D tarjoaa lisätehoa.

Japanilaisessa ydinvoimalassa työskentelevä Joe (Bryan Cranston) ja Sandra (Juliette Binoche) Brody ovat lähdössä töihin, mutta sitä ennen Sandra saattelee poikansa Fordin koulubussiin. Tulossa on normaali työpäivä, kunnes maa alkaa jytistä. Joe määrää Sandran hakemaan voimalan toisella puolella olevat ihmiset turvaan. Pian Joe joutuu myöntämään virheensä, kun vaimo menehtyy pelastusoperaation loppuvaiheessa. Viisitoista vuotta on kulunut noista katastrofaalisista tapahtumista. Fordista (Aaron Taylor-Johnson) on kasvanut aikuinen, joka asuu yhdessä vaimonsa ja pienen poikansa kanssa San Franciscossa. Elämä on muutenkin tasaisen rauhallista, kunnes sen katkaisee yksi puhelinsoitto. Ford saa kuulla, että hänen isänsä on pidätettynä japanilaisella poliisilaitoksella. Hänet on saatu kiinni kielletyltä alueelta, jolla kuulemma on yhä radioaktiivista säteilyä. Pojan mielestä isä on täysin tärähtänyt, mutta pian hän joutuu kuitenkin muuttamaan mieltänsä, sillä jokin suuri atomivoimaa ahmiva olio asuu meressä. Sen aika on nyt koittamassa.

Allekirjoittaneella oli jäänyt elävästi mieleen tuo Emmerichin Godzilla -rymistely, joka kokonaisuutena oli vaivaannuttava ja vastenmielinen teos. Aluksi olin hyvinkin ennakkoluuloinen uutta tulkintaa kohtaan. Onneksi nämä luulot hävisivät ajatuksistani ensimmäisen 20 minuuutin aikana. Brittiohjaaja Gareth Edwards on tehnyt tästä elokuvasta alkuperäistä elokuvaa kunnioittavan, mutta samalla modernilla tavalla uudistetun kokonaisuuden. Edwardsin käsittelyssä Godzilla on suurentunut sen verran, että mittasuhteet ihmishahmoihin ovat todella massiivisia. Sillä saadaan aikaan kunnollista katastrofiainesta. Yleensä näiden elokuvien ihmishahmot ovat hyvinkin yksiulotteisia, mutta onneksi tähän on onnistuttu hivenen syventämään hahmoja, esimerkiksi isän ja pojan suhteen ongelmien käsittelyssä. Erikoistehosteet ovat todella näyttäviä, kuten tämän genren elokuvien tehosteiden pitäisikin olla. Nyt on reilusti myönnettävä, että pidin tästä Godzilla -elokuvasta sen verran, että neljä tähteä se saa.

Tarjolla on runsaasti lisämateriaalia kuten making of -dokumentteja, tutustutaan Godzillaan ja paljon muuta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment, 2014

Traileri: