STOP THE PRESS!

Grace of Monaco

Grace of MonacoOhjaus: Olivier Dahan
Käsikirjoitus: Arash Amel
Tuotanto: Pierre-Ange Le Pogam, Arash Amel
Pääosissa: Nicole Kidman, Tim Roth, André Penvern, Frank Langella
Arvio: 1,5/5

Grace of Monacon tapahtumat sijoittuvat 60-luvun alkupuolelle, jolloin Grace Kelly (Nicole Kidman) on ehtinyt olla pikkuvaltion ruhtinatar muutaman vuoden ajan. Hänellä ja ruhtinas Rainierilla (Tim Roth) on jo kaksi lasta, Caroline ja Albert. Lasten hoidon ohella Gracella on ongelma. Hallinnon ihmiset ja kansalaiset pitävät yhä häntä pelkkänä Hollywoodin tähtenä, joka on vain pokannut tavoitellun poikamiehen itselleen. Tosin nyt hänestä tuntuu siltä, että Rainier on kiinnostunut aivan muista asioista kuin hänestä tai lapsista. Grace haluaisi olla hyödyllinen maalleen, kunnes hänelle tarjotaan roolia Hitchcockin uusimmassa elokuvassa. Ruhtinas ei ole ollenkaan ilahtunut asiasta ja nyt heidän parisuhteensa on tiukan paikan edessä. Eikä ole helppoa olla ruhtinas, kun valtakuntaa havittelevat vallanhimoiset ja raha-ahneet ihmiset.

Kun tehdään elämänkertaelokuva jo edesmenneestä ihmisestä, niin siinä on kaksi mahdollisuutta. Joko onnistua hyvin tai epäonnistua loistavasti. Miksi näin? Siksi, että jokaisella katsojalla on oma näkökulmansa hahmoon elämänkertojen tai dokumenttien kautta. Usein katsoja ei pidä siitä, että elokuvan tekijät ovat ottaneet vapauksia kertoa tarinaa lisäämällä fiktiivisiä elementtejä.

Edith Piafin elämästä kertovan elokuvan ”Pariisin varpunen” ohjaaja Olivier Dahan on tarttunut tähän kiehtovan ja hivenen salaperäsen kaunottaren tarinaan. Valitetttavasti suurin ongelma onkin Arash Amelin työstämä käsikirjoitus. En tiedä missä oikein vika, mutta tarinankerronta on suoranaisesti melko sekavaa ja monta selittämätöntä juonenkäännettä on mukana. Ymmärrän toki, että sellaiset näyttelijät kuten Kidman ja Roth lähtevät tekemään ikoniset roolit, mutta jos käsikirjoitus jättää hahmot lähinnä kaksiulotteisiksi, niin eipä kovinkaan innostavaa katseltavaa ole tarjolla. Varsinkin Roth on hommasta täysin pihalla, sillä hän ei saa puhallettua rooliinsa sellaista karismaattisuutta, jota nuorella ruhtinaalla pitäisi olla. Nicole Kidman tekee tasaisen laadukkaan roolisuorituksen, muttei yllä ihan sille tasolle mitä häneltä yleensä voi odottaa. Grace of Monaco jättää valitettavasti katsojan yllättävän kylmäksi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2014

Traileri: