STOP THE PRESS!

Lightning Returns Final Fantasy XIII

lightning_returns_final_fantasy_xiii_nordic_edition-22485610-frntlTekijä: Square Enix
Julkaisija: Square Enix
Arvio: 3/5

Parhaimmat Final Fantasy -muistoni ovat VII:n ja VIII:n ajoilta, enkä sen jälkeen ole hirveän painokkaasti maailmaan mukaan loikannutkaan. XIII oli tylsä tunneli, ja siitä oppineena XIII-2 jäi väliin (vaikka olen kuullut, että se vei FF:n takaisin parempaan suuntaan). Sille jatkoa on Lightning Returns, jonka nimeämisessä Final Fantasy on jätetty ovelasti jälkipuolelle. Lightningin paluu on kuitenkin se oleellisin asia ja täytyy myöntää, että tällä kertaa Squarella on pistetty uutta vaihdetta silmään ja yritetty ravistella pelisarjaa. Täydellisesti siinä ei kuitenkaan onnistuta.

Kakkosen skippaaminen ei tee hyvää tarinan seuraamiselle, mutta kun Lightning heräilee viidensadan vuoden nokosilta, on maailmanloppu lähellä ja kukapa sitä viivyttämään paremmin sopisikaan. Matkan varrella tavataan tuttuja tovereita ja vihollisia, selvitellään mysteereitä, noudetaan sitä ja tätä  ja touhutaan monenmoista JRPG-peleistä tuttua, tosin ehkä FF-totuttua toiminnallisemmin. Tarina on kuulemma sekava kakkostakin pelanneille, mutta kyllä siinä taas kaikki tarvittavat ainekset on mukana, jotta trilogia saadaan pääteltyä.

Iso osa pelaamista on Lightningin ominaisuuksien viilaaminen. Taisteluissa neito on enimmäkseen yksin eri kykyjä sisältäviä asukokonaisuuksia vaihdellen, joten niiden virittäminen mahdollisimman hyviksi on tarpeellista. Taistelusysteemissä on hyvät ja huonot puolensa, mutta itse lasken sen pelin plussasarakkeeseen. Vaikka komeitakin maisemia mukaan mahtuu, graafisesti LRFFXIII ei ole PS3:n huippukärkeä, vaan rosoreunaa, tökintää ja poukkoilevia tekstuureita näkyy siellä täällä. Eri asia ovat tietenkin Squaren upeat välianimaatiot, joiden laatutaso on edelleen asteikon yläpäässä.

Kyllä Lightningin lopullisesta paluusta lopulta jää vähän pettynyt olo. Uutta tuulta ei ole saatu puhallettua riittävästi purjeisiin ja siellä missä on puhkuttu, on myös yskitty. Välillä piti pakottaa itseni jatkamaan pelaamista – tosin uskon, että  isommille FF-faneille touhu on mennyt varmasti sujuvammin alas. Jos XIII ja XIII-2 on pelattuna, ei tämä ole lainkaan turha teos tahkota läpi, mutta jos ne ovat jääneet väliin, perustelu pelaamiselle onkin jo vaikeampaa.

Aulis Stellan for smackthejack

Kuva © Square Enix 2014