STOP THE PRESS!

X-Men – Days of Future Past – The Rogue Cut

X-men Days of Future Past - The Rogue CutOhjaus: Bryan Singer
Käsikirjoitus: Simon Kinberg
Tuotanto: Lauren Shuler Donner, Bryan Singer, Simon Kinberg, Hutch Parker
Pääosissa: Hugh Jackman, James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Halle Berry, Anna Paquin, Ellen Page, Nicholas Hoult, Peter Dinklage, Ian McKellen, Patrick Stewart
Arvio: 5/5

Eletään vuotta 2023. Vartijarobottien masinoima sota ihmisten ja mutanttien välillä on suistamassa maailman tuhon partaalle. Professori Xavier (Patrick Stewart) ja Magneto (Sir Ian McKellen) ovat huolissaan tilanteesta ja päättävät lähettää Wolverinen (Hugh Jackman) takaisin 70-luvun alkupuolelle, jolloin vartijarobottien maailma sai alkunsa. Helppo keikka tämä ei tule Wolverinelle, sillä hänen on pystyttävä vakuuttamaan nuori Xavier ja vankilassa JFK:n murhasta syytettynä istuva Magneto siitä, että nyt on tosi kyseessä ja hän tarvitsee heidän apuaan. Kuvioihin ilmestyy myös Raven (Jennifer Lawrence), joka lyö oman lusikkansa soppaan ja onnistuu sekoittamaan kuvioita sen verran, että henkiäkään ei säästellä.

X-Men: Days of Future Past perustuu Chris Claremontin ja John Byrnen Uncanny X-Men -sarjakuvasarjaan kirjoittamaan tarinaan. Tässä elokuvassa yhdistävät voimansa alkuperäishahmot ja heidän nuoremmat versionsa, jotka esiteltiin jo edellisessä X-Men – First Class -elokuvassa. Vaikka kyseessä onkin vauhtia ja erikoistehosteita tarjoileva viihdepaketti, niin monessakin suhteessa se eroaa monista Marvel -tuotoksista. Elokuvassa on kunnollinen juoni, jota mestarillisesti johtaa kahden ensimmäisen X-Men -elokuvan ohjaaja Bryan Singer. Yhdessä huippunäyttelijöiden kanssa hän saa siitä todella luontevan ja  uskottavan. Se, että tarinassa aikamatkaillaan, ei tee siitä huonoa  – päinvastoin, mukaan saadaan uudenlaista näkökulmaa sekä hahmoihin että syihin siitä, miksi sota yleensäkin alkoi. X-Men: Days of Future Past on elokuvasaagan tähänastisista elokuvista paras.

Tämä blu-ray -setti sisältää sekä elokuvateatteriversion että 20 minuuttia pidennetyn version, joka taustoittaa elokuvateatteriversiota paremmin muutaman tärkeän jutun. Enpä kerro sen enempää ettei yllätyksellisyys häviä. Kommenttiraitojen lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia dokumentteja elokuvatekemisestä ja hahmoista.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by 20th Century Fox Home Entertainment, 2015

Traileri: