STOP THE PRESS!

Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest

Hungary Rhapsody: Queen - Live In BudapestOhjaus: János Zsombolyai
Tuotanto: George Mihály
Pääosissa: Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor, John Deacon
Arvio: 4/5

Valkokankailla on saatu useasti nähdä tuoreita esityksiä eri puolilta maailmaa – oli kyse sitten oopperasta, näytelmistä tai konserteista. Harvemmin olemme päässeet nauttimaan erilaisista klassikoista isolla kankaalla. Nyt siihen tarjoutuu mahdollisuus, kun katsojille tarjoillaan The Queen -yhtyeen legendaarinen konserttitaltiointi Unkarin Budapestista vuonna 1986. Kyseessä on yhtyeen Magic Tour -kiertueen merkittävin konsertti, sillä ensimmäistä kertaa Queen vieraili ns. itäblokin maassa. Onneksi tämän keikan saivat taltioitua unkarilaiset ammattilaiset yhdessä yhtyeen organisaation avustuksella.  Filmimateriaali on digitaalisesti remasteroitu ja äänet on miksattu nykyaikaiselle äänentoistoille sopivaksi. Joten palataan ”aikakoneella” takaisin Budapestin kuumaan keikkatunnelmaan. 

Alussa nähdään noin 25 minuuttia kestävä dokumentti, jossa taustoitetaan tuohon aikaan liittyviä asioita, kuten miksi ohjaaja Russell Mulcahy halusi ehdottomasti Queenin musiikkia Highlander -elokuvaan sekä A Kind of Magic -albumin tekemisestä ja tietenkin kiertueen järjestelyistä videopätkineen. Valitettavasti videolaatu ei ole kummoista, mutta tässä osuudessa se on vielä ymmärrettävää, sillä monet taltioinneista olivat joko tuon ajan televisiotekniikalla toteutettuja tai sitten suttuisia VHS-tuotoksia.

Puolitoistatuntinen show alkaa ja vaikka konsertti käynnistyy komeasti One Vision -kappaleella, niin unkarilainen yleisö on vielä tässä vaiheessa yhtä jäykkä kuin suomalainen yleisö yhä tänä päivänä. Pikku hiljaa konsertin edetessä ihmiset rentoutuvat ja ryhtyvät oikeasti bilettämään. Laulaja Freddie Mercury on todella vedossa ja heittää itsensä täysin yleisön armoille, unohtamatta olevansa täysiverinen rokkikukko. Itse yhtye hoitaa hommansa todella upeasti ja varsinkin kitaristi Brian May pääsee aina välillä kunnolla revittelemään. Toki hänelle tarjoutuu oma soolokin, jota on hivenen tässä versiossa lyhennetty pienillä tunnelmapätkillä Mayn vierailuista mm. taidenäyttelyssä ja lennosta kuumailmapallossa. Tuttujen hittien ja monien muiden Queenin kappaleiden lisäksi yhtye osaa myös yllättää. Mercury oli opetellut Mayn kanssa yhden unkarilaisen kansanlaulun, jotta he voisivat riemastuttaa yleisönsä. Sen lisäksi he vetävät lähes akustisen version rock-klassikosta Tutti Frutista, joka viimeistään saa vanhemman kuuntelijakunnan riehaantumaan.

Historiallisesti Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest on myös merkittävä siitä syystä, että se jäi Queenin viimeiseksi kiertueekseen tällä kokoonpanolla. Seuraavana vuonna Mercurylla todettiin AIDS, vaikka hän sen kielsikin monta vuotta sen jälkeen ja menehtyi marraskuussa 1991. Tämä taltiointi osoittaa sen, kuinka kova livebändi Queen oli ja ennen kaikkea kuinka energisessä kunnossa Mercury vielä tuohon aikaan oli. Sen verran vauhtia ja riekkumista on, että mieshän on suorastaan elämänsä vedossa. Loistavasti remasteroitu kuva ja ääni takaavat sen, että katsomossa on varmasti kunnon keikkameininki päällä. Itse huomasin esityksen aikana, että useat lauloivat tunnettujen hittien tahtiin ja taisinpa vielä nähdä muutaman vielä tanssivankin kesken esityksen takarivillä. Joten villiä menoa kerta kaikkiaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Eagle Rock Entertainment, 2012