STOP THE PRESS!

Miljoona tapaa kuolla lännessä (A Million Ways to Die in the West)

Miljoona tapaa kuolla villissä lännessäOhjaus: Seth MacFarlane
Käsikirjoitus: Alec Sulkin, Seth MacFarlane, Wellesley Wild
Tuotanto: Scott Stuber, Seth MacFarlane, Jason Clark
Pääosissa:  Seth MacFarlane, Charlize Theron, Amanda Seyfried, Giovanni Ribisi, Neil Patrick Harris, Sarah Silverman, Liam Neeson
Arvio: 3/5

Tervetuloa villiin lähteen! Päähenkilö Albert Stark (Seth MacFarlane) on vanhempiensa kanssa lammasfarmilla asuva aikamiespoika, jota pienen kaupungin ihmiset pitävät nössönä, joka ei kykene mihinkään. Ei edes löytämään itselleen tyttöystävää. Eräänä päivänä kaupunkiin saapuu Anna (Charlize Theron) ”veljensä” kanssa. Pian Albert törmää tähän reipasotteiseen nuoreen naiseen, eikä mene aikaakaan kun Anna ryhtyy opettamaan nuorelle pelkurille kuinka olla rohkea. Vain yhtä asiaa Anna ei ole kertonut Albertille: hän on naimisissa tunnetun roiston Clinch Leatherwoodin (Liam Neeson) kanssa.

Family Guyn ja American Dadin kehittäjä Seth MacFarlane tuli elokuvayleisölle tunnetuksi pari vuotta sitten valmistuneella varsin hauskalla Ted-komedialla, jossa hävytön nalle sai aikaiseksi melkoista kaaosta. Nyt MacFarlane on ottanut kohteekseen vanhat westernit. Hän on tarkasti katsellut elokuvansa, sillä viittauksia klassikkoelokuviin vilisee koko ajan. Luvassa on runsaasti myös Tedistä tuttua alapäänhuumoria, ja siinäkin liikutaan liukkaasti mauttoman rajapinnassa. Itselleni tällainen huumori ei aiheuttanut närkästystä, vaan kevyesti nauru irtosi elokuvaa katsellessa. Näistäkään hyvistä lähtökohdista huolimatta elokuvassa on myös monta heikkoutta. Muutamat kohtaukset ovat pitkitettyjä, eikä tarina niissä etene. Harvoin komedioissa esiintyvä Theron on valitettavasti rooliinsa liiankin vakava, ja välillä tuntuu että hänellä itsellään on ollut vaivaantunut olo kuvauksissa. Onneksi vastapainona ovat ”kristillistä pariskuntaa” esittävät Giovanni Ribisi ja Sarah Silverman, jotka  tuovat hivenen hauskuutta kokonaisuuteen. Ikävä kyllä Miljoona tapaa kuolla lännessä jää keskinkertaiseksi komediaksi. Sääli.

Lisämateriaalina tarjoillaan mm. vaihtoehtoista aloiusta ja lopetusta elokuvalle, poistettuja, pidennettyjä ja vaihtoehtoisia kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Home Entertainment, 2014

Traileri: