STOP THE PRESS!

Edge of Tomorrow

edgeoftomorrowbluOhjaus: Doug Liman
Käsikirjoitus: Christopher McQuarrie, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Tuotanto: Jason Hoffs, Gregory Jacobs, Tom Lassally, Jeffrey Silver, Erwin Stoff
Pääosissa: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson
Arvio: 3/5

Doug Limanin ohjaama tieteistoimintaelokuva Edge of Tomorrow’ssa (2014) avaruuden ötökät ovat hyökänneet maahan. Kirjoituspöydän takana tiedotushommia tekevä majuri Cage (Tom Cruise) joutuu eturintamalle tavallisena mosurina ja tulee tapetuksi oitis. Ällistyttävää kyllä, hän herää henkiin päivää ennen kuolemaansa ja elää kuolemaansa edeltävät tapahtumat uudestaan, kunnes taas kuolee ja sitten sama uudestaan. Ja uudestaan. Joka henkiinheräämiskerralla Cage oppii uutta ja selviää hengissä pidempään ja pidempään. Opetusta tarjoaa samanlaiseen aikasilmukkaan aikoinaan joutunut sankarisotilas Rita (Emily Blunt).

Edge of Tomorrow muistuttaa toimintapeliä vähän liiankin kanssa: vaikeaan paikkaan joutunut pelaaja palaa kuoltuaan aina viimeisimpään tallennuspisteeseen ja keksii jotain uutta selviytyäkseen eteenpäin; Ritan hahmo toimii eräänlaisena walk through’na. Muun muassa toiminnantäytteiset Medusan verkon (2002) ja Mr. & Mrs Smithin (2005) ohjannut Liman varioi aikasilmukkaansa näppärästi, vauhtia ja rytinää tehdään mahtiponnella, mutta jossain vaiheessa alkaa kyllästyttää: pitäisi itse päästä pelaamaan.

Viime vuodet lähinnä kivikasvoisen ja pätevän ilmeillä sankarirooleja vetänyt Cruise pääsee vaihteeksi vähän näyttelemäänkin eikä hoida hommaa ollenkaan huonosti: elokuvan alun niljakas pelkuri on juuri sitä mitä on. No, kyllähän Cruisesta se sankari sitten sukeutuu varsin vikkelään.

Runsaissa ekstroissa vähän tavallista syvällisempääkin tarinaa elokuvan tekemisestä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Bros., 2014

Traileri: