STOP THE PRESS!

Still Mine

Still Mine Ohjaus ja käsikirjoitus: Michael McGowan
Tuotanto: Michael McGowan, Jody Colero, Tamara Deverell, Avi Federgreen
Pääosissa: James Cromwell, Geneviève Bujold, George R. Robertson, Jonathan Potts
Arvio: 4/5

Still Mine yllättää. Ei tainnut tulla teattereihin tämä. Liian lempeä tositarinako? On kuitenkin kerännyt ylistyssanoja ja plakaateja maailmalla, joten kerronnalle on tilausta. Michael McGowan ei ole juuri muuta kuin televisiota aiemmin ohjannut mutta tuntuu miehellä olevan silmää miten tällainen rakkaustarina kuljetetaan. Elokuva on jo kaksi vuotta vanha, joten oli aikakin. Toivottavasti tämä kerää ansaittua huomiota täälläkin.

Niin, rakkaus. Päällisin puolin keskiössä on vanhuspari, joista naisella on terveydellisiä ongelmia. Talo on liian iso kahden asuttavaksi, joten mitäs siinä, rakennetaan uusi, pienempi. Riittäähän tuota tonttia. Vaan totta kai byrokratian pellet asettavat kapuloita rattaisiin. Ikänsä taloja tehneen miehen kyky rakentaa vaimolleen viimeistä kotia asetetaan kyseenalaiseksi. Lopulta edessä on leivätön pöytä vaikka mies ei ole muuta tehnyt kuin rakastanut.

Still Mine on hempeä ja hellyttävä. Sen ihmisläheinen kuvaus saa katsojan yhtä aikaa haikeaksi ja riemuisaksi. Kaikki tietävät miten tarinassa käy mutta se ei haittaa. Kaikki yhtälailla myös vihaavat turhanpäiväistä paperin pyörittelyä ja ihmisen elämän vaikeuttamista jonninjoutavilla lakipykälillä, joten elokuva ottaa kantaan isoon asiaan. Mutta tekee sen pakahduttavan pehmeästi, joviaalisti ja inhimillisesti. McGowan kuljettaa tarinaa käyttämällä paljon hillittyjä, pitkiä kuvia, joissa ei puhuta mutta joissa silti tapahtuu. Ja totta kai saa katsojan päähenkilöiden puolelle.

Elokuva perustuu kahden näyttelijän yhteistyöhön, joka on odotetun vankkaa. Erityisesti James Cromwell puurtaa hirmutyön ollen jokaisessa kohtauksessa mukana. Mies tekee roolin pienillä nyansseilla, ei huoju eikä riehu mutta on vakaa kuin kallio ja koskettavan samaistuttava. Vaimonaan Genevieve Bujold on valinnut omintakeisen eteerisen näyttelemistyylin mutta kun siihen tottuu ja sen omaksuu, alkaa pariskunnan ja talonsa tarinaa jännätä ihan tosissaan. Tarinan pahis, rakennuslautakunnan puupää, on rakennettu kylmäksi ja tyhmäksi. Täydelliseksi vastakohdaksi siis lämpimälle vanhusduolle.

Tämä ei ole action-faneille mutta ihmisille, jotka pitävät liikuttavista tositarinoista kera vinohkon hymynkareen, tämä on must DVD-julkaisu.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by VLMedia, 2014

Traileri: