STOP THE PRESS!

Kesähitit 60’s 70’s

kesähitit Tuotanto: VLMedia
1. Tapani Kansa: Kesän lapsi 2. Kai Hyttinen: Kesäaikaan 3. Maarit: Jäätelökesä 4. Robin: Iltapäivän aurinko 5. Juha Vainio: Käyn ahon laitaa 6. Matti ja Teppo: Kesän laulu 7. Lasse Mårtenson: Laiskotellen 8. Johnny: Ei se kesää tee 9. Kai Hyttinen: Sade 10. Carola & The Smokings: Rain Rain Go Away 11. Irwin Goodman: Oli simmarit, sammarit, kummarit ja pipo 12. Kari Tapio: Tiemme vie taas aurinkoon 13. Cumulus: Säkkijärven polkka 14. Jan Rohde & The Adventurers: Doin’ The Jenka 15. Johnny: Kesäyö (Kesäillan valssi) 16. Kai Hyttinen: Muistan kesän 17. Virve Rosti: Menolippu 18. Arja Saijonmaa: Guantanamera 19. Lasse Mårtenson: Kukka hiuksissaan 20. Viktor Klimenko ja Heikki Ahola: Sadepäivä 21. Irwin Goodman: Vain elämää 22. Matti ja Teppo: Nousee päivä, laskee päivä 23. Acre Kari: Kadun aurinkoisella puolella 24. Kisu: Alla polttavan auringon
Arvio: 3/5

Olen suunnitellut polttavani ceedeellisen kesäbiisejä suven autoreissuille. Kesähitit-kokoelman kipaleet eivät ehkä sinne päätyisi mutta ehkä voisin harkita joissain olosuhteissa tätäkin kuuntelevani suulperin grillatessa hipiääni. Tässäpä nyt joka tapauksessa levyllinen aurinkoisia hittejä 60-70- luvuilta. Tietenkään levyn kansiin ei ole viitsitty sen vertaa panostaa, että kappaleiden vuosiluvut tai edes kestot olisi merkitty. Muste on kallista.

Tuossa ylhäällä lukee biisilista. Mitä siitä sanomaan? Tällaisia löyhäteemaisia kokoelmiahan on koottu vaikka kuinka ja paljon. Onko olemassa aihetta, josta ei saisi jonkinlaista kappalematrikkelia aikaiseksi? Ei varmaankaan ole. Ja paljon niitä on toteutettukin. Ovathan nämä sangen keinotekoisia ja jokseenkin turhenpäiväisiäkin mutta eipä näin kesällä tästä jaksa maristakaan. Sitä paitsi, esimerkiksi itse olen biisi-, en pitkäsoitto-orientoitunut, joten periaatteessahan toki kuulun jopa tällaisen kokkaritehtailun kohderyhmään. Tosin haluan toki tehdä omat kuunneltavani itse, kuten todettua, joten kiitos yrityksestä mutta ei.

En lähde pohtimaan millä kriteereillä näitä on poimittu mutta onhan mukana kovia tekijöitä. Kai Hyttinen tuntuu olevan Suomen virallinen kesämies, sillä häneltä on mukana peräti kolme kappaletta. Kas kun ei Dirlandaatakin. Joidenkin kappaleiden liitos kesään on aika kyseenalainen. Menolippu? Kelpo hitti mutta siis – matkustavatko ihmiset junalla nimenomaan kesäisin entisestä kauas pois? Jyskyttääkö juna kesäisin vanhaa ystävää? Rempseyttäkään ei aina voi pitää levylle pääsyn tekosyynä, sillä esimerkiksi Nousee Päivä, Laskee Päivä on totaalisen mollivoittoinen hituri. Mutta juhannuksen tienoillahan päivä laskee ja nousee, mikäs siinä. (No itse asiassa ei laske eikä nouse.)

Parasta antia on toki Carolan ja Smokings-yhtyeen Rain Rain Go Away, joka osoittaa laulajansa ehdottoman ammattitaidon. On se kumma, miten Carolan ja Laila Kinnusen kaltaiset tähdet osattiin Suomessa munata sivuraiteille. Edellämainittu kappale toki ottaa ainoana anglosaksisena tulkintana korvaan mutta se ei nyt haittaa. Myös Kujun Muistan Kesän on ollut mielestäni aina hieno kappale ja melodianahan toki Merikannon Kesäillan Valssi on jämäkkää tekoa mutta Johnnyn tulkinta ja tuntemattomaksi jääneen henkilön sovitus jättävät toivomisen varaa.

Nyt tehdään niin. Tätä levyä soitetaan autossa silloin kun anoppi on mukana. Sitten sitä toista, missä on Popedan Kuuma Kesä ja Brädin Uimaan soitetaan silloin kuin mukana on misuja ja bisofshooffenia. Luu ulos!

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by VLMedia, 2014