STOP THE PRESS!

The Double

The DoubleOhjaus: Richard Ayoade
Käsukirjoitus: Richard Ayoade, Avi Korine
Tuotanto: Amina Dasmal, Robin C. Fox
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Wallace Shawn, Yasmin Paige, James Fox, Cathy Moriarty
Arvio: 4,5/5

Kaksoisolennon kohtaaminen merkitsi vanhoissa tarinoissa ja kansansaduissa nopeaa kuolemaa. Dostojevski uudisti teemaa 1800-luvulla pienoisromaanissaan Kaksoisolento (1841), jonka voi tulkita mielen pirstoutumisen kuvaukseksi. Romaaniin perustuva, Richard Ayoaden ohjaama The Double (2013) tuo aiheeseen omat modernit nyanssinsa.

Nuori, hiljainen ja ujo Simon James (Jesse Eisenberg) työskentelee oudossa firmassa. Hän on hyvä työssään, mutta kukaan ei näytä huomaavan häntä, nimikin unohtuu jopa työtovereilta. Yksinäinen ja kärsivä Simon on salaa ihastunut Hannahiin (Mia Wasilowska), jota ei kuitenkaan oikein pysty lähestymään. Eräänä päivänä töihin ilmestyy ällistyttävästi Simonin näköinen James Simon (myös Eisenberg), joka on kuitenkin kuin Simonin vastakohta: menestyvä, ulospäinsuuntautuva ja kaikkien suosikki. Nopeasti hän iskee Hannahin ja omii Simonin työn tulokset. Simonin epätoivo kasvaa.

The Double on sysimusta komedia, joka kiehtoo oudoilla tunnelmillaan. Sen maailma on kuin Terry Gilliamin Brazilista (1985), jonkinlainen menneisyys tulevaisuudessa. Terävän kauhusäväyksen tuovat muistumat Roman Polanskin Vuokralaisesta (1976). (Polanskin muuten piti alun perin ohjata The Double) Kafka on tietysti luettu tarkkaan, Aki Kaurismäkeäkin vilkuiltu. Eriskummallisessa bilekohtauksessa vieläpä meidän oma Danny laulaa luikauttaa East Virginian noloa absurdiutta tunnelmiin tuoden.

Ayoaden kuvaa mainiosti ihmisen pohjimmaista yksinäisyyttä ja elämänhallinnan menetyksen tunnetta. Niinhän se on nykymaailmassa, että kiltit ja hyvät ihmiset eivät pärjää. On pakko kaivaa itsestään se kuvottava törkymöykky, jotta elämässä menestyisi. Onko se sitten sen arvoista?

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Magnolia Pictures, 2013

Traileri: