STOP THE PRESS!

True Detective

truedetective1bluOhjaus: Cary Fugunaga
Käsikirjoitus: Nic Pizzolatto
Tuotanto: Carol Cuddy
Pääosissa: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles
Arvio: 4,5/5

Laatusarjoistaan tunnetun HBO:n True Detective (2014) on kerännyt liki ennennäkemättömätöntä ylistystä ympäri maailman, eikä kehujen joukossa paljon katteettomia ylisanoja olekaan.

FBI:n tutkijat haastattelevat vuonna 2012 louisianalaisia etsiviä, Rust Cohleta (Mtthew McCobaughey) ja Marty Hartia (Woody Harrelson) jo 1995 tehdystä rituaalimurhan tutkimuksesta. Syyllinen saatiin kiinni, mutta nyt on löydetty uusi samalla tavalla tapettu nainen; vangittiiko oikeata murhaajaa sittenkään? Rust ja Marty alkavat myös tutkia vanhaa tapausta uudelleen. Käy ilmi, että vuosien varrella onkin kadonnut useita naisia ja lapsia. Kaiken takana saattaakin olla todella kipeiden ihmisten salaliitto.

Sarjan juoni ei sinänsä maailmoja mullista, onhan näitä sarjamurhaajajuttuja nähty. Etsivien hahmotkin ovat käytössä kulahtaneita, toinen perheenisä, toinen yksinäinen susi, ja sitä typerää pomoa ja iänikuista alkoholiongelmaakin esiintyy. Silti nimenomaan henkilöidensä takia True Detective kehunsa ansaitsee: kahdeksan tunnin kesto antaa tilaa tuoda hahmoihin lihaa ja verta sen tiukan dekkarikaavan vierestäkin, pääosanesittäjät ovat huippuluokkaa ja nokkela rakenne paljastaa etsivistä eri puolia: kuka mistäkin asiasta kuulustelijoille valehtelee ja miksi. Sarjaan on saatu myös erinomaisen outo ja häiriintynyt tunnelma.

Mahtuuhan sitä kahdeksaan tuntiin vähän joutokäyntiäkin, ja Cohlen aikoinaan huumepoliisina hankittuja ongelmia, synestesiaa ja valvenäkyjä, olisi ollut kiinnostava ihmetellä enemmässäkin käytössä. Erinomaista tv:tä joka tapauksessa.

Lisukkeista ei ihan heti tule pula: pari kommenttiraitaa, poisjätettyjä kohtauksia ja tukku erilaisia dokumentteja pitävät siitä huolen.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Bros, 2014

Traileri: