STOP THE PRESS!

Marimekon perustajasta kertovan Armi elää! -elokuvan kuvaukset alkoivat eilen

Yhdestä kaikkien aikojen tunnetuimmasta suomalaisesta yritysjohtajasta, Armi Ratiasta kertovan Armi elää! -elokuvan kuvaukset alkoivat eilen Helsingissä. Jörn Donnerin ohjaama elokuva on kuvaus teatteriseurueesta, joka valmistelee näytelmää Armi Ratiasta. Armia esittävän näyttelijän johdolla he kysyvät, kuka tämä merkillinen nainen todella on?

Elokuva keskittyy Armin elämässä vuosiin 1949–68, joiden aikana Armi luo Marimekon ja sen puhdaslinjaisen tyylin, johdattaa yrityksen kansainväliseen menestykseen ja lopulta joutuu puntaroimaan omaa suhdettaan tuotokseensa: tarvitseeko Marimekko Armia, vai Armi Marimekkoa?

Elokuvan pääosaa esittää Minna Haapkylä. Armin miehen, Viljon roolissa nähdään Hannu-Pekka Björkman, ja Armin palkkaamaa Marimekon suunnittelijaa, Leenaa esittää Laura Birn. Muissa rooleissa nähdään laaja kattaus kotimaisten näyttelijöiden tähtikaartia, mm. Rea MauranenOuti MäenpääJukka PuotilaJoanna Haartti, Pekka Strang ja Tiina Lymi.

Armi elää! on elokuvaohjaajana, -tuottajana, kirjailijana ja poliitikkona ansioituneen Donnerin 15:s pitkän elokuvan ohjaustyö. Marimekon hallituksen jäsenenä toiminut ja Armin henkilökohtaisestikin tuntenut Donner on innoissaan päästessään vihdoin tekemään elokuvaa Armista:

”Olen miettinyt Armia sekä henkilönä että elokuvana aika kauan. Jollakin tavalla Armi jää mysteeriksi kaikkine vastakohtaisuuksineen. Ansiot tiedetään; Marimekon perustaminen, nousu, ja melkein tuhokin. Naisena toimiminen yhteiskunnassa, joka ei silloin eikä ehkä tänäänkään aina suvaitse naisen johtavaa asemaa. Juuri siksi Armista kannattaa kertoa. Hän elää, vaikka hänen kuolemastaan on lähes 35 vuotta.

Elokuvan tekotapa, teatteri joka harjoittelee näytelmää Armista, mahdollistaa vapaan kerronnallisen rytmin, jossa nauru ja itku ovat lähellä toisiaan.”

Elokuvan on käsikirjoittanut Karoliina Lindgren ja sen tuottavat Misha Jaari ja Mark Lwoff elokuvatuotantoyhtiö Bufosta. Armi elää! tulee elokuvateattereihin B-Plan Distributionin levittämänä keväällä 2015.