STOP THE PRESS!

Perhe – August: Osage County

Perhe - August: Osage CountyOhjaus: John Wells

Käsikirjoitus: Tracy Letts

Tuotanto: George Clooney, Grant Heslov, Steve Traxler

Pääosissa: Meryl Streep, Julia Roberts, Juliette Lewis, Julianne Nicholson, Ewan McGregor, Dermot Mulroney, Benedict Cumberbatch, Chris Cooper, Sam Shephard

Arvio: 3/5

Tapahtumat sijoittuvat Oklahoman osavaltion maaseudulle, jossa elelee Westonin pariskunta. Entinen runoilija Beverly (Sam Shepard) on alkolisoituva mies, joka pyrkii jotenkin pitämään tolkuissaan suusyöpää sairastavan ja suustaan hyvin ilkeän vaimonsa Violetin (Meryl Streep). Eräänä päivänä Beverly yllättäen katoaa. Häntä etsitään poliisien toimesta, kunnes hänet löydetään menehtyneenä. Lääkkeitä hyvin runsaasti nauttiva matriarkka saa avukseen siskonsa Mattie Faen (Margo Marindale) ja tämän miehen Charlien (Chris Cooper). Hautajaisiin saapuvat myös Westonien tyttäret (Julia Roberts, Juliette Lewis ja Julianne Nicholson) sulhasineen (Ewan McGregor, Dermot Mulroney ja Benedict Cumberbatch). Rauhallisen tilaisuuden jälkeen raadollinen todellisuus astuu esiin, kun salaisuudet alkavat paljastua ja monet kipeätkin asiat revitään todella riekaleiksi, jotka näennäisesti saadaan korjatuksi.

Perhe – August: Osage County perustuu käsikirjoittaja-näyttelijän Tracey Lettsin samannimiseen näytelmään, josta hän on myös sovittanut käsikirjoituksen tälle elokuvalle. Tarina on todella raadollinen kuvaus siitä todellisuudesta, jonka moni on kokenut perheenjäsenen kuoleman jälkeen. Ahneus, riidat ja jopa selvittämättömät asiat saavat sellaiset ulottuvuudet, että monilla menee sukset niin ristiin, ettei asioita enää voi selvittää. Vaikka aiheesta voisikin tehdä syvällisen elokuvan, niin ohjaaja John Wells ei ole siihen ryhtynyt. Hänen käsissään tarina on saanut viihteellisen muodon ja saa ainakin allekirjoittaneen vaivaantuneeksi, kun kuitenkin käsissä olisi herkullinen tarina tällaisesta aiheesta. Onneksi mukana on todella taidokas ja rooleihinsa juuri sopiva näyttelijäkaarti. Koska tarinaa kerrotaan pääosin äidin ja tyttärien kautta, niin miesten osuus jää hyvin ohkaiseksi. Ennen kaikkea elokuva on Streepin ja Robertsin näyttelijätyön juhlaa. Heidän roolinsa ovat toistensa vastavoimia ja he tekevät todella erinomaista työtä äidin ja tyttären raastavassa suhteessa. Viihteellisyydestään huolimatta ihan katsomisen arvoinen elokuva kaiken kaikkiaan.

Lisämateriaalina ohjaajan ja kuvaajan kommenttiraidan lisäksi making of -dokumenttia ja keskustellaan Tracy Lettsin tekstistä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2014

Traileri: