STOP THE PRESS!

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers ClubOhjaus: Jean-Marc Vallée
Käsikirjoitus: Craig Borten, Melisa Wallack  

Tuotanto: Robbie Brenner, Rachel Winter

Pääosissa:  Matthew McConaughey,  Jennifer Garner, Jared Leto, Denis O’Hare, Steve Zahn,  Michael O’Neill, Griffin Dunne     

Arvio: 4/5

Eletään 80-luvun puoltaväliä, jolloin AIDSia pidettiin vain homoseksuaalien tautina. Kovana naistenmiehenä tunnettu rodeosankari Ron Woodroof (Matthew McConaughey) harrastaa hurjassa tahdissa huumeita, viinaa ja ennen kaikkea suojaamatonta seksiä naisten kanssa. Hänen ulkomuotonsa muuttuu sairaalloisen hoikaksi. Hänen ympärillään olevat ihmiset alkavat epäilemään, että hän onkin maineestaan huolimatta homo. Siksi Ron menee tutkittavaksi. Kun hän saa kuulla tulokset, että hänellä on todettu AIDS ja hänellä on elinaikaa vain 30 päivää, hän tästä kimpaantuneena lähtee etsimään vaihtoehtoisia hoitokeinoja. Hän löytää lääkityksen Meksikosta, josta hän ryhtyy tuomaan sitä Yhdysvaltoihin. Avukseen hän saa transseksuaalisen ystävänsä Rayonin (Jared Leto), jonka kanssa hän perustaa Dallas Buyers Clubin auttaakseen muita. Pian Ron huomaa saaneensa vastustajan: vallanpitäjät ja lääkefirmat. Ron on kuitenkin lannistumaton ja tekee kaikkensa sairaiden hyväksi.

Tämä elokuva kuuluu sarjaan ”perustuu elokuvamaisesti tositapahtumiin”. Kanadalaisohjaaja Jean-Marc Vallée on itselleni aivan uusi tuttavuus. Vaikka herra on tehnyt useita elokuvia, niin minulle hänen tarinankerrontansa on jäänyt tuntemattomaksi. Hyvä, että tämä tilanne nyt muuttuu, sillä Dallas Buyers Club on todella koskettava ja ajatuksia herättävä elokuva. Se on ainakin kahdessa mielessä merkittävä. Ensinnäkin se kertoo vakavasti sairastuneesta miehestä, jolla on kova elämänhalu. Ron todellakin omalla toiminnallaan pystyi saamaan itselleen seitsemän vuotta lisää elinaikaa. Toisekseen se on todellakin kahden loistavan näyttelijän elokuva. Hömppäleffoissa aiemmin nähty McConaughey osoittaa olevansa todella rautainen ammattilainen, joka myös laihdutti todella rankasti rooliaan varten ja näyttää juuri siltä kuin hänellä olisi kyseinen tauti. Eikä vaan näytä, vaan vetää todella rankalla, mutta uskottavalla tavalla roolinsa läpi. Ei mikään ihme, että mies palkittiin parhaan miesosan Oscarilla. Yleensä pienimuotoissa elokuvissa esiintynyt Jared Leto osoittaa jälleen olevansa muuntautumiskykyinen näyttelijä. Transseksuaalisen esittäminen ei ole mikään helppo juttu  varsinkaan amerikkalaisessa elokuvassa, joka yleensä välttelee juuri erilaisuuksiin liittyviä aiheita. Leto tekee roolinsa todella  upeasti ja taidolla. Sekään ei siis ole ihme, että hänellekin myönnettiin Oscar parhaan miessivuosasta. Dallas Buyers Club on rankka, mutta samalla elämänmyönteinen elokuva.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Future Film, 2014

Traileri: