STOP THE PRESS!

Empire Falls

empire_fallsOhjaus: Fred Schepisi
Käsikirjoitus: Richard Russo
Tuotanto: William Teitler
Pääosissa: Ed Harris, Paul Newman, Philip Seymour Hoffman, Helen Hunt, Robin Wright Penn, Aidan Quinn, Joanne Woodward
Arvio: 4/5

Amerikklainen kaapelikanava HBO on tullut tunnetuksi laadukkaista televisiosarjoista, jotka ovat voittaneet useita arvostettuja palkintoja. Yhtiötä on kehuttu juuri amerikkalaisittain ennakkoluulottomasta toiminnasta tuoda aivan uudenlaisia tarinoita katsojille, sellaisia, jotka eivät taatusti pääsisi esitykseen tavallisille kanaville. Mainittakoon näistä laatusarjoista esimerkiksi ”Rooma”, ”Sopranos”, ”Angels in America”, ”Sinkkuelämää” tai ”Deadwood”. Yksi mielenkiintoisemmista yhtiön tuottamista minisarjoista on viime vuonna valmistunut ”Empire Falls”, joka perustuu Richard Russon samannimiseen romaaniin. Russo on myös käsikirjoittanut tämän sarjan ja ohjauksesta vastaa australialaissyntyinen Fred Schepisi.

Tapahtumat sijoittuvat pieneen Empire Fallsin entiseen teollisuuskaupunkiin Mainen osavaltiossa. Päähenkilö Miles Roby (Ed Harris) on parikymmentä vuotta ravintolaa pyörittänyt mies, jonka vaimo Janine (Helen Hunt) on lähtenyt lätkimään Milesin kaverin kanssa. Siksi hänelle kaikki kaikessa on oma tytär Tick (Danielle Panabaker). Sen lisäksi häntä huolestuttaa oma isä (Paul Newman), joka tunnetaan yhä hyvin anarkistisena ihmisenä, vaikka ikä alkaa hipoa jo kahdeksaakymmentä. Kuitenkin Milesin elämää varjostaa jokin menneisyyden kahle, joka estää häntä elämästä täysillä, vaikka kaikki hänen ystävänsä kehoittavat menemään elämässä eteenpäin.

”Empire Falls” -minisarja kertoo itseasiassa ratkaisuista, joita joko me tai joku toinen on tehnyt ja niiden vaikutuksista jokaisen elämään. Kuulostaa varmaan tylsältä, mutta se ei kuitenkaan ole. Russon tarina kantaa hyvin tuon kolmisen tunnin kestoajan. Eikä hetkeäkään katsojalla tule tylsää, sillä tarina on pitkälti uskottava ja henkilöhahmot aitoja. Harvoin itse kirjailija tekee onnistunutta käsikirjoitusta, mutta tämä on harvinaisen hyvin onnistunut. Näyttelijävalinnat ovat hyviä aivan päärooleista pieniin rooleihin saakka. Legendaarinen näyttelijäpariskunta Paul Newman ja Joanne Woodward tekevät erinomaiset sivurooliosat, toinen vanhana anarkistina ja toinen puolestaan tunteiltaan hyvin kylmänä teollisuuspomon leskenä. Ehdottomasti HBO:n lämminhenkisimpiä televisiosarjoja.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Home Box Office, 2006

Traileri: