STOP THE PRESS!

I, Frankenstein

i_frankenstein_blu_rayOhjaus: Stuart Beattie
Käsikirjoitus: Stuart Beattie, Kevin Grevioux
Tuotanto: Sidney Kimmel, Gary Lucchesi, Andrew Mason, Tom Rosenberg
Pääosissa: Aaron Eckhart, Bill Nighy, Miranda Otto, Yvonne Strahovski
Arvio: 2/5

Hei kuule, Victor Frankenstein, sulta mä innoitusta hain…Artisti Chisu ja muut vuosisadan taiteilijat ovat ammentaneet inspiraatiota historian ehkä pelottavimmasta hahmosta, Frankensteinin hirviöstä. Brittikirjailija Mary Shelleyn vuonna 1818 ilmestynyt romaani kertoo tiedemies Victor Frankensteinista, joka onnistuu herättämään henkiin kuolleen ruumiin hirviön muodossa.

Stuart Beattien tulkinta tuo legendaarisen neliöpään kauas nykypäivään. Siinä Aaron Eckhartin esittämä hirviö-Adam (ei siis Frankenstein, joka oli monsterin luojan nimi) joutuu pelinappulaksi keskelle hyvän ja pahan ikiaikaista taistoa. Maanalaista maailmaa edustava Naberius (Bill Nighy) valmistelee laboratoriossaan kokonaisen otusarmeijan rakentamista yhdessä apurinsa Terran (Yvonne Strahovskin) kanssa. Reseptistä puuttuu vain vanhan tiedemiehen päiväkirja, joka paljastaisi hirviönteon salaisuudet. Vastusta tarjoaa Enkeli-Leonoren joukot aseenaan pelkästään hyvät aikomukset.

Fantasianrakastajat saattavat saada kiksejä I, Frankensteinin miljoonaluokan huippuefekteistä ja tarinan modernistamisesta. Paketti toimii myös tyylipuhtaana toimintaelokuvana, josta ei taistelukohtauksia ja örkkikuolemia puutu. Mutta rahastuksen makuhan elokuvasta välittyy. Hyvä-paha –väännön keskiöön väkisin tuotu Adam on kuin tuomari riitapukarien pelikentällä. Hiukan hassulta yksityiskohdalta tuntuu myös se, että yliluonnolliset voimat ja kyvyt omaava monsteri matkustaa tavanomaisesti metrolla.

Kivikasvoinen Aaron Eckhart on toki fyysisesti kuin luotu päähenkilön rooliin. Hänen olemuksessaan on ääntä myöten juuri sellaista painokkuutta ja intensiteettiä, jota elävällä kuolleella kuuluukin. Esimerkiksi mainiossa Merirosvoradio-elokuvassa esiintynyt Bill Nighy iskee osaavat kyntensä suoraan maan pohjamutiin helvetin portteja kolkuttelevan Naberiuksen roolissa.

Mielenkiintoisia ovat pohdinnat siitä, onko Adam oikeasti tunteva olento vaiko vain sieluton ajassahaahuilija. Myös isän merkitykseen hirviön elämässä otetaan kantaa. Hahmoon on pyritty tuomaan syvyyttä, mistä ehdottomasti plussaa. Yksi asia silti kaihertaa: hirviön nimi ei ole Frankenstein, joten miksi elokuvan nimeksi on silti annettu on I, Frankenstein? Siinä pohdittavaa leffan muuten mitäänsanomattomiin jälkimaininkeihin.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by Lions Gate Entertainment Inc., 2014.

Traileri: