STOP THE PRESS!

Monty Python Live (mostly)

Monty Python Live (Mostly)Idea & Ohjaus: Eric Idle
Filmatisoinnin ohjaus: Aubrey Powell
Pääosissa: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin,  Carol Cleveland
Arvio: 5/5

Tänä vuonna on kulunut tasan 45 vuotta siitä, kun Monty Python -huumoriryhmä ensimmäistä kertaa rynnisti BBC:n kanavalle jopa pahennusta aiheuttaen. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones ja Michael Palin loivat uudenlaisen komediamaailman, joka vaikuttaa yhä tänä päivänä varsinkin brittiläisessä komediassa. Vaikka tunnettavuutta tulikin television myötä, niin ryhmä teki runsaasti livekeikkoja aivan 70-luvun alkupuolelta saakka. Osa näistä on julkaistu myös levyinä, ja viimeinen keikka Hollywood Bowlilla saatiin onneksi taltioitua, sillä 80-luvun loppupuolella suunniteltu esiintyminen peruuntui Chapmanin kuoleman johdosta. Lähes neljännesvuosisadan olemme saaneet odottaa uutta tulemista. Loppuvuodesta 2013 ryhmä piti lehdistötilaisuuden, jossa paljastui ryhmän viimeinen rutistus. Kymmenen esitystä Lontoon O2-stadionilla, joista viimeinen taltioitiin ja esitettiin livenä ympäri maailmaa.

Show käynnistyy, kun orkesteri kapellimestarinsa John Du Prezin johdolla aloittaa potpurin, jossa kuullaan useita tunnettuja Monty Python -kappaleita. Sitten se todella pääsee alkamaan. Jotta en paljastaisi liikaa sisällöstä, niin kerron lähinnä yleisesti niistä elementeistä mistä esitys koostuu: Luvassa on klassikkosketsejä, joita on sopivasti modernisoitu ja jopa hieman muunnettu shown mukaiseksi. Gilliamin animaatioiden lisäksi sketsejä yhdistää nyt myös musiikki. Du Prez yhdessä Idlen kanssa ovat saaneet aikaiseksi sellaisen liiman, että kokonaisuus menee soljuvasti eteenpäin ilman junnaamista. Siihen kun lisätään upea visuaalisuus, näyttävä koreografia ja musikaalisempi ote,  saadaan mukaan uusi ulottuvuus. Ensimmäinen puolisko toimii erinomaisesti, mutta toisella puoliskolla päästään sitten oikein atmosfääreihin. Varsinkin Palinin ja Cleesen esittämän Dead Parrot -sketsin aikana he osoittavat sen, että jopa raudan lujat ammattilaiset voivat saada melkein hepulin, mutta suoriutua silti hommasta kunniallisesti.
 Aiemmin taka-alalla animaatioitaan työstänyt Gilliam osoittaa erinomaisia koomikon kykyjä, jotka valitettavasti jäivät aktiiviaikana aikalailla piiloon. Esimerkiksi professori Gumpyna hän tekee sellaisen vedon, että oksat pois. Ihan kirjaimellisesti. Tämä lähes kolmetuntinen show tulee räjäyttämään koomisen tajuntasi, sillä se tarjoaa vanhaa uusilla mausteilla ja puolestaan uusia vanhoilla. Kauan eläköön Monty Python, vaikka te nyt jäitte lopullisesti eläkkeelle. Huumorinne elää pitkään.

Lisämateriaalina tällä blu-ray -julkaisulla tarjoillaan välähdyksiä mm. lehdistötilaisuuksista, tuotannosta ja kohokohtia kymmenestä showsta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Eagle Rock Entertainment, 2014

Traileri: