STOP THE PRESS!

The Salvation

The SalvationOhjaus: Kristian Levring
Käsikirjoitus: Anders Thomas Jensen, Kristian Levring
Tuotanto: Sisse Graum Jørgensen
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Eva Green, Mikael Persbrandt, Eric Cantona, Jeffrey Dean Morgan, Douglas Henshall, Michael Raymond-James, Jonathan Pryce
Arvio: 4/5

Kaikkea sitä on, nykyään jo tanskalainen lännenelokuvakin. Suomessa lajityypin parissa on askarrellut Pertti ”Spede” Pasanen, suosiolla huumorin ja parodian keinoin; The Salvationin (2014) ohjaaja Kristian Levring on tosissaan.

Jon (Mads Mikkelsen) on ollut jo vuosia erossa vaimostaan ja pojastaan, perustamassa maatilaa Amerikkaan veljensä (Mikael Persbradt) kanssa. Nyt Jonin perhe saapuu uudelle mantereelle ja tulee oitis brutaalisti murhatuksi. Tämmöistähän ei juutti siedä, vaan kostaa. Samalla hän saa niskoilleen kaupunkilaisten vihat ja kimppuunsa paikallisen suurroiston (Jeffrey Dean Morgan). Siinä sitten ruutia palaa ja miestä kaatuu ennen kuin tilanteet oikenevat.

Kuten tyylipuhtaaseen kostolänkkäriin kuuluu, ovat The Salvationissa totiset miehet vakavalla asialla. Mikkelsenin muuten ilmeettömillä kasvoilla nykii hermo vakuuttavasti, eikä Persbrandtin jäätävän katseen kohteeksi tee mieli joutua. Elokuvan karu ja tyly kuvasto on lainattu spagettiwesterneistä. Tuuli ulvoo mieleenpainuvan kohtalokkaana. Muuten nyrkintiukan elokuvan ote hieman herpoaa, kun kuvaan astuu pahisten kyytiin joutunut mykkä Madelaine (Eva Green). Hahmo sinänsä on kiinnostava ja vaikuttava, mutta olisi oikeastaan paremmin paikallaan ihan omassa elokuvassaan. Erinomainen suoritus tanskalaisilta kuitenkin.

Lisämateriaalina lyhyitä making of -katkelmia ja traileri.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Atlantic Films, 2014

Traileri: