STOP THE PRESS!

Vaahteranmäen Eemeli & Iida (Emil & Ida i Lönneberga)

Vaahteranmäen Eemeli & Iida (Emil & Ida i Lönneberga)Ohjaus: Per Åhlin, Alicja Björk, Lasse Persson
Käsikirjoitus: Hans Åke Gabrielsson
Tuotanto: Malini Ahlberg, Lars Blomgren, Clas Cederholm
Pääosissa: Ääninä: Elisabeth Carlsson, Siw Carlsson, Rebecka Englund; Suom. ääninä: Christian Ruotanen, Linnea Röhr, Markku Huhtamo, Sari Ann Stolt, Tuukka Leppänen, Anna-Maija Tuokko, Seela Sella, Sari Mällinen, Jarmo Koski
Arvio: 3/5

”Eeeeeemil!”, kaikuu tuttu huuto tässä uusimmassakin, Astrid Lindgrenin kolmeen Vaahteranmäen Eemeli –kirjaan perustuvassa, useita pieniä tarinoita kertovassa elokuvassa. Eemelin isiukkelihan siinä karjuu, sillä Eemelin uusin ”metkuilu” on paljastunut, ja pellavatukkaiselle viisivuotiaalle tulee kiire verstaaseen pakoon. Siellä hän veistelee puu-ukkoja, kunnes isän hermo hieman relaksoituu. Epäreiluahan moinen on, sillä Eemeli ei suinkaan ole mikään ilkeämielinen keppostelija, vaan pohjimmiltaan hyvää tarkoittava vesseli, joka oikeastaan itse on väärinymmärrysten ja olosuhteiden uhri. Jos nyt vaikka pikkusisko Iida unohtuu lipputankoon roikkumaan, niin onko se nyt niin vakavaa?

Nyt on kehyskertomuksessa Iidakin saanut päähänsä päästä verstaaseen, vaan eihän se onnistu, kun ei hänestä oikein metkuilijaksi ole. Vai onko sitten kuitenkin? Isoveljen avustuksella ehkä hyvinkin.

Tämänkertainen Vaahteranmäen Eemeli & Iida –filmatisointi metkuveikon seikkailuista on animaatio, jonka kuvasto pohjaa alkuperäiset Eemeli-kirjat 1960-luvulla kuvittaneen Björn Bergin piirroksiin. Piirrosjälki on ohutta ja eloisaa, värikästä ja mukavasti vanhat ajat mieleen tuovaa. Ikävä kyllä ne entisajat tulevat liiankin hyvin setämiehen mieleen: kyllä ne ainoat ja oikeat Vaahteranmäen Eemelit ovat 1970-luvun vaihteessa tehdyt näytellyt Eemelit. Perheen aivan pienimmät saanevat kuitenkin oivan johdatuksen aiheeseen.

Äänet voi kuulla sekä suomeksi että ruosiksi, suomenkielinen tekstityskin löytyy.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by SF Film, 2013

Traileri: