STOP THE PRESS!

Vihreä oli laaksoni (How Green Was My Valley)

how_green_was_my_valleyOhjaus: John Ford
Käsikirjoitus: Philip Dunne
Tuotanto: Darryl F. Zanuck
Pääosissa: Walter Pidgeon, Maureen O’Hara, Anna Lee, Donald Crisp, Roddy McDowall, Sara Allgood
Arvio: 4,5/5

Ohjaaja John Ford (1895-1973) on tullut tutuksi monelle elokuvan ystävälle lähinnä western-elokuvien ohjaajana. Näiden lisäksi hän teki elokuvasovituksia monista suosituista romaaneista, kuten John Steinbeckin ”Vihan hedelmät” (1940) ja Robert Llewelynin ”Vihreä oli laaksoni” (1941). Vaikka molemmat voittivat Oscar-palkintoja, niin jälkimmäinen jäi valmistumisvuonna arvostuksessaan Orson Wellesin ”Citizen Kane” -elokuvan jalkoihin. Vuosien saatossa arvostus on kasvanut entisestään ja sitä pidetään osittain Fordin henkilökohtaisena elokuvana, sillä sen perhekeskeisyys oli hänelle lapsuudessaan hyvin tärkeä asia.

Elokuvan tapahtumat kerrotaan takautuvasti, kun kuusikymppinen Huw Morgan muistelee omaa lapsuuttaan. Tarina sijoittuu pieneen Walesiläiseen kylään viime vuosisadan vaihteeseen, jolloin hiilikaivotoiminta toi vaurautta kyläläisille. Työläisten asiamiehenä toimi Gwilym Morgan (Donald Crisp), joka vaimonsa kanssa huolehti seitsemästä lapsesta. Nuorimmaisena lapsena Huw sai lähes aina äitinsä huomion, kun taas isä oli kaikissa asioissa hyvin tiukka. Eräänä päivänä kaivoksen johto ilmoittaa pienentävänsä palkkoja, sillä hiili ei tuota tarpeeksi. Morganin perheen vanhimmat pojat haluavat, että työntekijät menevät lakkoon, mutta isän mielestä koko ajatus on typerä. Pikku hiljaa isäkin huomaa, kuinka väärässä hän olikaan, mutta päätöksestään hän ei tuumaakaan periksi antanut. Kun muut miespuoliset tekivät töitä kaivoksella, niin Huw päätettiin lähettää kouluun. Siellä hän joutui koulukiusatuksi, koska hän oli hiilikaivostyöläisen poika.

”Vihreä oli laaksoni” on hyvin nostalginen kuvaus pienestä laaksossa sijaitsevasta kyläyhteisöstä ja ennen kaikkea perheestä, jolle jokainen jäsen oli hyvin tärkeä. Se on myös pienen pojan kasvutarina pienessä maailmassa, jossa pienetkin taloudelliset muutokset saattoivat muuttaa täysin kylän elämää, joka heijastuu myös Morganin perheessä. Ford kuvaa perhe-elämää hyvin lämpimällä tavalla ja siksi siinä on aistittavissa ohjaajan henkilökohtainen ote. Elokuva on mustavalkoinen, koska tuolloin toisen maailmansodan takia ei loppujen lopuksi uskallettu kuvata Walesissa. Siksi se kuvattiin Kaliforniassa, jossa ei Walesiläistä vihreyttä ollut. Hyvä näin, sillä juuri mustavalkoisuus tuo elokuvaan omanlaisensa tunnelman, joka vie katsojan takaisin viime vuosisadan alkuun.

Lisämateriaalina dvd:llä vain trailerit muista 20th Century Foxin klassikkoelokuvista ja tietenkin tämänkin elokuvan traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment LLC, 2006

Traileri: