STOP THE PRESS!

The Railway Man

therailwaymanbluOhjaus: Jonathan Teplitzky
Käsikirjoitus: Andy Paterson, Frank Cottrell Boyce
Tuotanto: Chris Brown, Bill Curbishley, Andy Paterson
Pääosissa: Colin Firth, Hiroyuki Sanada, Jeremy Irvine, Nicole Kidman, Stellan Skarsgård
Arvio: 3,5/5

Australialaisen Jonathan Teplitzkyn (mm. Burning Man, 2011) ohjaama The Railway Man (2013) perustuu Eric Lomaxin tositarinaan. Se kertoo sotavankeudesta ja orjatyöstä Thaimaan-Burman rautatien rakentamisen aikoina ja näyttää asiat varsin erilaisessa valossa kuin David Leanin Kwai-joen silta (1957): Lomaxia ei paljon vihellytytä.

Kuusikymppinen Lomax (Colin Firth, nuorena Jeremy Irvine) elelee Englannissa harmaata elämää; vuodet japanilaisten sotavankina ja kiduttamana ovat jättäneet jälkensä, eikä häntä kiinnosta kuin rautatiet ja veteraanien kokoontumiset. Hän törmää junassa Pattiin (Nicole Kidmaniin), josta tulee hänen vaimonsa. Arki ei kuitenkaan ota sujuakseen, sillä Lomaxia piinaavat muistot kidutuksesta. Eräänä päivänä hän saa kuitenkin tietää, että hänen kiduttajansa työskentelee nykyään oppaana sotamuseossa, joka on perustettu juuri sinne, missä häntä rääkättiin. Lomax matkustaa paikalle tarkoituksenaan kostaa, mutta asiat eivät suju aivan suunnitellusti.

The Railway Man kertoo välillä hyvinkin vaikuttavasti tarinaa sodan kammottavista seurauksista, anteeksiannosta ja kyvystä antaa menneiden olla menneitä. Näistä voisivat eräät kansakunnatkin ottaa oppia..

Kunpa vain toteutus olisi suurten aiheidensa tasolla. Nykyaikaa Englannissa kuvaavissa jaksoissa lähinnä tuijotellaan merkitsevästi kaukaisuuteen, ja henkilöistä varsinkin Patti ja Lomaxin radikaaliin ratkaisuun päätyvä vankitoveri jäävät ihan ontoiksi. Elokuvan rytmityskin olisi ollut syytä miettiä uusiksi, samoin melkoisen kömpelöt siirtymät ajan, paikan ja hallusinaatioiden välillä. Kauttaaltaan erinomaiset näyttelijäsuoritukset pitävät elokuvan kuitenkin kasassa; pelkästään hienosti näytellyn kiduttajan ja kidutetun jälleennäkemisen takia tämä kannattaa katsoa.

Lisukkeissa tunnin verran tekijöiden haastatteluja.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony, 2014

Traileri: