STOP THE PRESS!

Enter the Phoenix

enter_the_phoenixOhjaus: Stephen Fung
Käsikirjoitus: Stephen Fung, Yiu Fai Lo
Tuotanto: Jackie Chan
Pääosissa: Eason Chan, Daniel Wu, Karen Mok, Chapman To
Arvio: 1/5

Voi Jackie Chan, minkä teit. Tuo kuuluisa kung-fu-toiminnan suurlähettiläs on tuottanut tämän elokuvan, jota ei länsimaalainen ihminen oikein suoraan sanottuna tahdo ymmärtää. Pääpiirteittäin leffan idean on seuraavanlainen: vanha Triad-johtaja on kuolemankielissä ja haluaa hänen aikaa sitten vieraantuneen poikansa saapuvan jatkamaan hänen virkaansa. Poika osoittautuu hieman yllättäen homppeliksi, eikä myöskään oikein innostu mafiajohtajan urasta. Näinpä hän pistääkin asialle elämänkumppaninsa. Kaikki sujuukin jotakuinkin hyvin, kunnes joku saakin totuuden selville.

Jotenkin tuntuu, että käsikirjoituksessa ei alunperin ollut poikarakkautta mukana, mutta sitten keksittiinkin, että gay-powerhan on nyt muotia enemmän kuin koskaan. Lopputuloksena on perin ontuvaa, huonoa ja kulunutta “kreisihuumoria”. Enpä sitten tiedä, onko piirretyistä tuttu puujalkahuumori sitten oikeasti hauskaa leffan kotimaassa, mutta itse en oikein jaksa “mies liukastuu banaaninkuoreen” -tyyppisistä vitseistä huvittua. Myös homofobia-aiheiset huumoripläjäykset ovat nekin paremminkin ihan vain väkinäisiä ja tyhmiä. Chanille ominaiset villit taistelukohtauksetkin ovat paikoitellen todella kohloja ja ilmeisen pikaisesti ja pienellä budjetilla kokoon kasattuja. Näyttelijät pyörivät aivan liian selvästi köysien varassa.

Vaikka tekijöillä onkin selvästi ollut kieli poskessa leffaa tehtäessä, ei se silti ole mikään tekosyy tehdä näin tökeröä elokuvaa. Olen kuitenkin joskus nähnyt oikeasti viihdyttäviäkin kung-fu-leffoja. Ehkä itämainen huumori ei vain oikein kohtaa länsimaisen kanssa. Kaipa tämäkin leffa kuitenkin myy, onhan siinä sentään Jackie Chanin nimi kannessa. Muita avuja tällä leffalla ei oikein sitten olekaan.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Arclight, 2005

Traileri: