STOP THE PRESS!

Kesäkaverit

KesäkaveritOhjaus: Inari Niemi
Käsikirjoitus: Juuli Niemi
Tuotanto: Jesse Fryckman, Oskari Huttu, Markus Selin, Jukka Helle
Pääosissa: Anna Paavilainen, Iina Kuustonen, Minka Kuustonen, Lauri Tilkanen, Pihla Viitala, Sampo Sarkola, Eero Ritala, Matleena Kuusniemi, Milka Ahlroth, Aku Hirviniemi
Arvio: 4/5

Hyvät ystävykset Iiris (Anna Paavilainen) ja Karoliina (Iina Kuustonen) on päättäneet jättää pääkaupungin pölyt taakseen ja he ovat palkkautuneet kesätarjoilijoiksi pieneen hankolaiseen kahvilaan. Vuosia ulkomailla työskennellyt Iiris on hivenen varauksellinen vastakkaisen sukupuolen edustajia kohtaan. Hänen kaverinsa puolestaan on räväkkä ja suustaan välillä hyvinkin räiskyvä ihminen. Saavuttuaan Hankoon he pettyvät uudesta vuokrakämpästä. Se on niin out of fashion ja kaiken lisäksi likainen. He ovat päättäneet löytää uuden kämpän ja se löytyykin kahvilassa kolmantena tarjoilijana toimivan ujon ja hieman ihmisiä vieroksuvan Eevan (Minka Kuustonen) tädin hienolta huvilalta. Pian kuvioihin ilmestyvät miespuoliset henkilöt, jotka saavat aikaiseksi melkoisia tunnekuohuja näiden neitokaisten elämässä, eikä tämän kesän jälkeen mikään ole enää entisellään.

Tässä kohtaa voidaan puhua Niemen sisarten elokuvasta, sillä toinen siskoista on ohjannut ja toinen puolestaan käsikirjoittanut Kesäkaverit. Totuus on kuitenkin se, että he ovat yhdessä tämän elokuvan idean kehittäneet. Eipä siinä mitään, kelpoa energistä nuorten naisten elämää tässä kuvataan. Koska elokuva on selkeästi tehty nuoremmalle katsojakunnalle ja ennen kaikkea nuorille naisille, niin otanpa rennon asenteen tähän arvosteluun. Kesäkaverit on oikeastaan piristävä yllätys, joka on  täynnä aurinkoisuutta, mutta kuitenkin mukana on elämän vääntöä, joka ei aina ole sitä aurinkoisinta aikaa. Juuli Niemen käsikirjoitus tarjoaa hauskaa, vauhdikasta, mutta koskettavaakin dialogia. Ennen kaikkea repliikit ovat hyvin luontevia ja se kuulostavat oikeasti siltä myös näyttelijöiden suusta kuultuna. Inarin ohjauksessa tarina sujuu eteenpäin, eikä oikeastaan yhtään tyhjäkäyntikohtausta tule. Näyttelijäsuoritukset pääosan kolmikolta saavat täydet pinnat. Kuustosen siskokset ja Paavilainen vetävät sen verran hyvä roolisuoritukset, että oksat pois. Mutta mikä sitten pudotti yhden puolikkaan tähden arviostani? Toki tiedän, että nuoret juhlivat ja kiroilevat, mutta nyt keski-ikäinen setä sanoo, että liikaa on aina liikaa. Ei touhu mennyt ihan Martin Scorsesen elokuvien lukumääriin, mutta sen verran railakkaasti käytetään V-kirjaimista sanaa, että korvaan särähti. Muuten kelpoa viihdettä nuorille naisille tämä elokuva kyllä tarjoaa.

Lisämateriaalina tarjolla Kasmirin musiikkivideo, muutamat Elokuva hetki -klipit ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2014

Traileri: