STOP THE PRESS!

Lucy

lucybluOhjaus ja käsikirjoitus: Luc Besson
Tuotanto: Virginie Silla
Pääosissa: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked, Julian Rhind-Tutt, Pilou Asbæk
Arvio: 2/5

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Luc Besson on aina Tyttö nimeltä Nikita –elokuvasta (1990) lähtien palannut kuvaamaan nuorta naista, josta kehittyy ylivertainen tappokone. Lucyssa (2014) hän on muokannut pakkomielteistä aihettaan scifin suuntaan.

Lucy (Scarlett Johansson) joutuu ilman omaa syytään huumekuriiriksi. Hänen vatsaansa ommellaan nyssykkä uutta synteettistä huumetta. Sitä pääsee kuitenkin hänen elimistöönsä yllättävin seurauksin: Lucy pystyy käyttämään yhä enemmän ja enemmän aivokapasiteetistaan, hallitsemaan kehoaan täydellisesti ja tekemään fysiikan lakien vastaisia asioita. Kosto huumeroistoja vastaan on agendassa, mutta tärkeämpää on kehittyä joksikin yli-inhimilliseksi; tässä Lucya auttaa Morgan Freemanin esittämä tutkija.

Lucy pohjaa vanhaan huuhaa-uskomukseen siitä, että ihminen käyttää vain kymmentä prosenttia aivoistaan ja pystyisi mihin vain, jos saisi loputkin käyttöön. Lucy nyt sitten saa ja kehittyy joksin elämää suuremmaksi. Besson pyrkii ihan Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu (1968) ja Zemeckiksen Ensimmäinen yhteys –elokuvien kosmisiin näkyihin, vaan pahasti jää yritys vajaaksi, ja tahattoman komiikan puolelle lipsutaan. Miksi maailmankaikkeuden ja pari muutakin asiaa käsittävä mieli esim. näkee kesken kaiken ryhmän koinsyömiä intiaaneja kököttämässä jossain?

Freemanin kasvoilta näkee turhankin selvästi, että pokan pitäminen pseudotieteellistä hölinää höpöttäen käy ihan työstä. Paremmin ei suju Johanssonillakaan: mitä enemmän Lucyn älynlahjat kasvavat, sen tärähtäneemmältä hän näyttää. Pelkkää Johanssonia, tärähtäneen näköisenä tai ei, nyt katselisi ihan ratokseen vaikka koko puolitoistatuntisen, mutta kyllä nyt elokuvassa voisi jotain muutakin olla.

Ekstroissa juttua elokuvan teosta ja huvittavan puolelle lipsuvaa tarinaa ns. tieteestä, johon Lucy perustuu.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Canal +, 2014

Traileri: