STOP THE PRESS!

Postimies Pate (Postman Pat: The Movie – You Know You’re the One)

Postimies Pate - elokuvaOhjaus:   Mike Disa, suomenkielinen ohjaus: Markus Degerman
Käsikirjoitus: Nicole Dubuc, Annika Bluhm, Kim Fuller, suomenkielinen käännös: Tarja Dibaja
Tuotanto: Robert Anich Cole
Alkuperäisäänet: Stephen Mangan, Jim Broadbent, Rupert Grint, Ronan Keating, David Tennant, suomenkieliset äänet: Ilkka Merivaara, Juha Varis, Juha-Pekka Mikkola, Rinna Paatso, Antti L. J. Pääkkönen
Arvio: 4/5

Pienessä idyllisessä Greendalen kylässä asuu ja työskentelee kyläläisten rakastama Postimies Pate. Hän asuu yhdessä rakkaan vaimonsa ja jalkapalloa harrastavan poikansa kanssa. Postin jakamisen lisäksi Pate auttaa kyläläisiä kaikenlaisissa ongelmissa. Eräänä päivänä hän saa työpaikallaan kuulla, että postia nykyaikaistetaan ja tehokkuus on tärkein asia. Konsulttina toimiva Edvin Piinala on sitä mieltä, että postin jaottelu ja jakelu täytyy saada automaattiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Pate voisi saada potkut. Hän on luvannut vaimolleen, että perhe viedään Italiaan lomalle, mutta jos potkut tulee, niin ei hänellä ole varaa siihen. Eräänä päivänä hän näkee televisiosta, että paikkakunnalle on saapumassa Talentin kaltainen kykyjenetsintä-ohjelma, jonka pääpalkintona on levytyssopimus ja matkalahjakortti Italiaan.

Postimies Pate perustuu englantilaisen lastenkirjailijan John Cunliffen lastenkirjoihin. Tämä rakastettu hahmo nähtiin ensimmäisen kerran BBC:n kanavalla jo vuonna 1991 ja meillä hahmo saapui ruutuihin kolmisen vuotta myöhemmin. Vaikka elokuvaa onkin saatu odottaa yli 30 vuotta, niin odotus on kannattanut. Elokuva on oikeasti hauska, sympaattinen ja harmiton koko perheen animaatio, joka jättää hyvän mielen ja hymyn naamalle. Tekijät ovat onnistuneet pitämään tarinan yksinkertaisena, eikä siihen ole yritetty tunkea monille animaatioille tuttuja monimutkaisia juonenkäänteitä. Näin ollen homma pelittää aivan alusta loppuun saakka ilman minkäänlaisia suvantokohtia. Koska näin suomenkielisen version tästä animaatiosta, niin on taas kommentoitava sitä. Välillä olen ollut tuskastunut siihen, että osa dubbausten dialogista kuulostaa lähinnä vaivaannuttavalta ja eikä oikein siltä, että joku niitä oikeasti puhuisi. Tässä kaikki palikat ovat kohdallaan. Dialogi on mainiota, ohjaus erinomaista ja ennen kaikkea ääninäytteleminen on kohdallaan. Postimies Pate jätti ainakin meikäläisen niin hyvälle tuulelle, että on pakko antaa sopivat pointsit.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by SF Film, 2014.

Traileri: