STOP THE PRESS!

Kummeli: Paras A-ryhmä

Kummeli: Paras A-ryhmäOhjaus ja tuotanto: Matti Grönberg
Käsikirjoitus: Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen, Olli Keskinen, Heikki Hela
Pääosissa: Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen, Olli Keskinen, Heikki Hela, Heikki Vihinen, Mari Turunen, Miia Selin
Arvio: 4/5

Kummeli-sketsisarjan ensimmäinen osa esitettiin televisiossa 1991. Sarjasta muodostui nopeasti ilmiö: katsojaluvut lähentelivät parhaimmillaan miljoonaa, ja erilaiset hokemat levisivät kansan keskuudessa; hermoparantoloissa tuijotellee vieläkin tyhjää peruskoulun opettajia, joiden mielet vikuutti jokaiseen oppitunnilla esitettyyn kysymykseen vastaukseksi kajahtanut reipas ”Kanada!”.

Kummeli: Paras A-ryhmä –boksi sisältää kaikki vuosina 1991-2004 esitetyt kaudet sekä erikoisjaksoja, livekeikan, haastatteluja ja pieleen menneitä kohtauksia. Jaksot koostuvat irtosketseistä, joiden välissä juontaja vetää omaa outoa show’taan. Huumorin lajeja löytyy laaja kirjo vitsien kerronnasta slapstickiin, parodiasta arjen kommelluksiin.

Taso näin monissa sketseissä ymmärrettävästi vaihtelee, mutta on hauska huomata, ettei Kummeli-huumori ole varsinaisesti vanhentunut. Perussyynä tähän ovat taiten oivalletut ja sopivasti liioitellut hahmot, eräänlaiset arjen arkkityypit, joiden esikuviin törmää joka päivä turuilla ja toreilla: viinaanmenevä reportteri Mauno Ahonen, Tampereen hanu Matti Näsä jota ”ei enää huvita oikein mikään”, ikirokkarit Saku ja Speedy jne.

Varsinaisten Kummeli-sarjojen jälkeen huumoria tuli valkokankaalle, live-esityksiin ja teatteriin. Kummeli-ryhmä teki myös pari muuta tv-sarjaa. Kaiketi lähtemättömän jäljen Suomen kulttuurin ja kieleen Kummeli teki hokemillaan: vieläkin esimerkiksi kuulee kuinka artisti maksaa, ollaan parasta A-ryhmää, kylä lähtee tai että kohta ei oo enää kellään kivaa. Tämän boksin parissa kyllä on.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by VLMedia, 2014