STOP THE PRESS!

Noah

noah_blu_rayOhjaus: Darren Aronofsky
Käsikirjoitus: Darren Aronofsky, Ari Handel
Tuotanto: Scott Franklin, Darren Aronofsky, Mary Parent, Arnon Milchan
Pääosissa: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Emma Watson, Ray Winstone, Anthony Hopkins, Logan Lerman, Douglas Booth
Arvio: 3/5

Ihmisten pahuus on ajanut maailman tilanteeseen, jossa luoja haluaa tuhota nykyisyyden  ja aloittaa uudelleen tyhjästä. Suuri tulva on lähestymässä, ja luojalleen uskollinen Noah, tuttavallisemmin Nooa, saa tehtävän rakentaa arkin perhettään ja eläimiä varten. Noah (Russell Crowe) elää vaatimattomasti luontoa ja kaikkea elävää kunnioittaen. Perheeseen kuuluvat vaimo Naameh (Jennifer Connelly) sekä poikatrio Ham (Logan Lerman), Shem (Douglas Booth) ja Japheth (Leo McHugh Carroll). Pahansuovilta metsästäjiltä karkuun päässyt Ila (Emma Watson) on päätynyt perheeseen ottotyttäreksi.

Noah’n näkemyksen mukaan hänen perheensä tulee edustamaan ihmiskuntaa viimeisinä jälkeläisinä. Vakamus on miehelle tosi, mutta pelastulaivan uumeniin luikerteleva Kainin jälkeläinen Tubal-Kain (Ray Winstone) on asiasta toista mieltä.

Ohjaaja Darren Aronofskyn (Unelmien sielunmessu, Black Swan) tulkinta Raamatun tunnetusta kertomuksesta herättää Nooan hahmon henkiin ennennäkemättömällä tavalla. Vaikka eletään kutakuinkin vuotta nakki ja muusi, aineksia löytyy sekä uskonnolliseen, moraaliseen että poliittiseen pohdiskeluun ajasta ja paikasta riippumatta. Aronofsky ottaa tilaisuudesta ja massiivisesta budjetista kaiken irti. Käsikirjoituksen vetovoimaisuus ja tarjoiltavat koukut tuppaavat vain jäämään erikoistehosteiden ja tappelukohtausten varjoon. Mahtipontisen dramaattinen kerronta syö Nooan ja aikalaistensa haavoittuvuutta ja sisäistä kamppailua.

Russell Crowen Nooa on tunteva ja omapäinenkin perheenpää, joka tottelee luojaansa mutta samalla joutuu ottamaan kontolleen ihmisjoukkojen kuoleman. Karski Crowe tuo dilemmaa vahvasti esiin. Jennifer Connelly esittää tunteikkaasti Nooan uskollista vaimoa. Kamera rakastaa edelleen myös sivuosassa vilahtavaa sir Anthony Hopkinsia Nooan isoisänä.

Ekstrat sisältävät kolme poikkeuksellisen laadukasta dokumenttia elokuvan teosta Islannissa ja Yhdysvalloissa. Lukuisat kuvauspaikoilta nähtävät pätkät ja haastattelut antavat kiinnostavaa taustatietoa megaleffasta. Lisäpisteitä heruu suomenkielisistä tekstityksistä, joita on lisämatskuissa harvoin tarjolla.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by Paramount Pictures, 2014.

Traileri: