STOP THE PRESS!

Aikuisten poika

Aikuisten poikaOhjaus ja käsikirjoitus: Juha Lehtola
Tuotanto: Liisa Penttilä-Asikainen, Pauli Pentti
Pääosissa: Esa Nikkilä, Kari Hietalahti, Susanna Haavisto, Maria Heiskanen, Esko Salminen, Sulevi Peltola, Tommi Korpela
Arvio: 5/5

Oliver (Esa Nikkilä) on nuori poika, joka menettää vanhempansa rajussa auto-onnettomuudessa. Hänen sukulaisensa surevat, mutta tämä nuorukainen haluaisi mieluummin onnettomuuteen johtaneita syitä selviksi. Eräänä päivänä hän tapaa hälytyslaitteita työkseen myyvän Joonaksen (Kari Hietalahti). Nämä kaksi täysin erilaista kaverusta ystävystyvät, vaikka Joonas onkin vastahakoinen, häntä kun kiinnostaa enemmän kansainvälisistä asioista vastaavan virkamiehen Mikaelin (Tommi Korpela) kanssa naimisissa oleva Katri (Maria Heiskanen). Oliverin isoäiti Annukka (Susanna Haavisto) ei ole tavanomainen isoäiti, koska sellainen hän ei halua olla. Aluksi hyvinkin tiukka nainen huomaa pojan tarvitsevan muuta kuin pelkkää käskytystä, sillä Oliver tarvitsee aikaa surunsa käsittelemiseen.

Tämä Juha Lehtosen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva käsittelee kuoleman aiheuttamaa surua eri näkökulmista. Meillä Suomessa yleensä ollaan totuttu siihen, että kun käsitellään kuolemaa aiheena joko läheisten tai ystävien puolelta, niin olemme hyvin vakavamielisiä ja tunnelma on muutenkin hyvin melankolinen. Lehtonen onnistuu tuomaan hyvin esiin sen, ettei lapsi vielä osaa välttämättä käsitellä noita asioita niin hyvin kuin aikuinen. Siksi lasta ei saisi nuhdella, jos hän käsittelee surua eri tavalla. Nokialainen Esa Nikkilä tekee tässä elokuvassa ensimmäisen roolityönsä, mutta tekee sen erinomaisesti. Hän ei näyttelemällä näyttele tunteita, vaan Lehtosen upealla ohjauksella hänestä on saatu irti monipuolisen tunneskaalan Oliver. Voin sanoa, että hänen työskentelynsä on suorastaan sujuvaa ja hyvin luontevaa. Tästä kaverista tulemme varmasti kuulemaan lisää.

Hänen tukenaan on loistava ammattilaisporukka. Kari Hietalahti tekee Joonaksen roolissa yhden uransa hienoimmista roolisuorituksista. Hänen hahmossaan yhdistyvät sekä epävarmuus että poikaa suojeleva isähahmo. Jokainen pikkuroolikin tässä elokuvassa on tunteella ja ammattitaidolla tehty. Ilo oli pitkästä aikaa nähdä valkokankaalla myös Susanna Haavisto, joka on viime vuodet lähinnä toiminut musiikin puolella. Toivottavasti Haavistoa nähdään jatkossakin lisää, sillä hän osaa tuoda roolihahmoihinsa sopivaa empaattisuutta. 

Vaikka elokuva on aiheeltaan rankka, niin se ei kuitenkaan ole synkkä. Mukana on paljon lämminhenkistä ja elämänmakuista huumoria. Aikuisten poika on täyden viiden tähden elokuva!

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by SF Film, 2014

Traileri: