STOP THE PRESS!

The Congress

The CongressOhjaus ja käsikirjoitus: Ari Folman
Tuotanto: Reinhard Brundig, Sébastien Delloye, Piotr Dzieciol, Ari Folman, David Grumbach, Eitan Mansuri, Ewa Puszczynska, Robin Wright
Pääosissa:  Robin Wright, Harvey Keitel, Jon Hamm, Paul Giamatti
Arvio: 4/5

Robin Wright (Robin Wright) on 44-vuotias lahjakas näyttelijätär, jonka elokuvaura on ollut hyvinkin vaihteleva. Menestyksiä ja floppeja tuli tasaiseen tahtiin kunnes hän päätti jäädä hoitamaan lapsiaan. Varsinkin kuuroutuva Aaron (Kodi Smit-McPhee) kaipaa äitnsä huolenpitoa. Eräänä päivänä Robinin ystävä ja agentti Al (Harvey Keitel) tulee kertomaan, että Miramountin studion pomo olisi tarjoamassa sopimusta. Johtaja Jeff Greenin (Danny Huston) tarjous on se, että hänen entinen tähtensä skannataan tietokoneella ja tämän jälkeen bitti-Robin alkaisi elämään omaa elämäänsä. Aito näyttelijätär saa tämän jälkeen tehdä mitä hän haluaa, mutta jää studion osalta työttömäksi. Skannauksesta on nyt kulunut aikaa 20 vuotta ja hänet kutsutaan Miramountin hotelliin puhumaan uuden teknologian eduista. Totuus on pian valkenemassa muillekin.

The Congress perustuu todella löyhästi puolalaisen tieteiskirjailijan Stanislaw Lemin kirjaan Futurologinen kongressi. Israelilainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Ari Folman on yhdistellyt tyylikkäästi uskottavaa modernia sci-fiä ja animaation fantasiamaailmaa. Vaikka tarina onkin kuvitteellinen, niin siinä on paljon myös tämän ajan todellisuutta. Esimerkiksi siitä, kuinka Hollywood käsittelee tänä päivänä naisnäyttelijöitä joille tulee sen verran ikää, etteivät unelmakaupungin pamput enää tarjoa heille kunnollisia rooleja. Toisaalta elokuva esittää omalla tavallaa kysymyksen siitä, kuinka ikuista nuoruutta etsiessä voi mennä pitkälle, vaikka se vaatisikin oman olemuksen ja luonteenpiirteiden skannausta toisten omaisuudeksi. Elokuvan yhtenä tuottajana toimiva pääosan esittäjä Robin Wright uskaltaa heittäytyä kunnolla rooliinsa esittäessään fiktio-itseään. Hänen roolityössään yhdistyvät luontevalla tavalla herkkyys, tunteikkuus ja sopiva määrätietoisuus.  
The Congress on omalaatuinen ja kiehtova elokuva, joka tarjoaa katsojalleen haasteellista katsottavaa.

Jukka L. Savolainen fos smackthejack.net

Photo’s copyright by Future Film, 2014

Traileri: