STOP THE PRESS!

Brokeback Mountain

brokeback_mountainOhjaus: Ang Lee
Käsikirjoitus: Larry McMurtry, Diana Ossana
Tuotanto: Diana Ossana, James Schamus
Pääosissa: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Michelle Williams
Arvio: 5/5

Taiwanilaissyntyinen ohjaaja Ang Lee on aina uskaltanut ottaa riskiä elokuvien tekemisen suhteen. Esimerkiksi Jane Austenin romaaniin perustuva perusbrittiläinen “Järki ja tunteet” -elokuva – ohjaajavalinta oli rohkea veto elokuvastudion osalta, sillä vaikka Lee oli aiemmin tehnyt erittäin loistavia elokuvia, niin riski kuitenkin oli olemassa. Toisaalta taas “Jäämyrsky” sijoittui Yhdysvaltoihin 70-luvulla ja siellä erään perheen elämään, mikä ei ollut pelkkää amerikkalaista perheidylliä, vaan ihmissuhteet olivat melkolailla sekaisin. Leen viimeisin ohjaustyö “Brokeback Mountain” perustuu Annie Proulxin tarinaan. Elokuva on jo ehtinyt kerätä mainetta ja palkintoja kuten Golden Globeja ja parhaan elokuvan palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla.

Brokeback Mountain kertoo rodeoratsastaja Jack Twististä (Jake Gyllenhaal) ja maatilalla työskentelevästä Ennis Del Marista (Heath Ledger). He tapaavat ensimmäisen kerran karjanajossa Wyomingin Brokeback-vuorilla kesällä 1963. Matkalla nämä kaksi kaverusta rakastuvat toisiinsa, vaikka he yrittävät aluksi sen tukahduttaa, mutta turhaan. Karjanajon jälkeen Ennis palaa takaisin kotiin, jossa odottaa hänen tuleva vaimonsa Alma (Michelle Williams) ja Jack puolestaan takaisin rodeohommiin. Yksinäinen Jack tapaa Lureen Newsomenin (Anne Hathaway), jonka kanssa hän päättää asettautua aloilleen tai oikeastaan tuleva lapsi sen saa aikaiseksi. Vaikka molemmat ovat tahoillaan parisuhteessa, niin kaipuu toisiansa kohtaan on kova. Siksi he tapailevat aina kesäisin juuri Brokeback-vuoren juurella.

Monet ovat etukäteen kutsuneet Brokeback Mountainia “homolänkkäriksi”, mutta tuo ilmaisu ei kuvaa elokuvaa oikealla tavalla. Itseasiassa elokuva on surumielinen rakkaustarina, jossa moraalin takia heille jää vaihtoehdoksi vain kaukorakkaus. Elokuva on herättänyt keskustelua varsinkin Yhdysvalloissa, sillä eräät elokuvateatterit ovat kieltäytyneet esittämästä elokuvaa homoseksuaalisen sisällön johdosta. Leen tyyli kertoa tämä tarina on hienostunut, ja oikein ihmetyttää tuo moralistinen amerikkalainen ajattelutyyli, sillä elokuvan teema on rakkaus ja sen mahdottomuus. Siksi valveutunut ja omilla aivoillaan ajatteleva ihminen saa elokuvasta paljon irti. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan erinomaisia, mutta tämä elokuva on ehdottomasti Ennisiä esittävän Heath Ledgerin juhlaa. Hän tekee sellaisen roolisuorituksen, että hänen nimensä kannattaa pitää mielessä, sillä jos hän tällaiseen suoritukseen jatkossa yltää, niin jossain vaiheessa Oscar-palkinto hänelle luovutetaan. “Brokeback Mountain” on kerrassaan katsomisen arvoinen elokuva.

Levyltä löytyy monta dokumenttia elokuvan tekemisestä. Kaikkein kiinnostavin näistä oli kuinka näyttelijät oli koulutettu ratsastamaan jopa vaativimmissakin olosuhteissa. Luvassa on ihan kohtuullista materiaalia, vaikka toteutukset ovat juuri tyypillistä amerikkalaista tyyliä. Onneksi pientä omaleimaisuutta on toki mukana. Kerrassaan hyvä paketti, kun ottaa huomioon erinomaisen elokuvan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Focus Features, 2005

Traileri: