STOP THE PRESS!

Greedy Lying Bastards

Greedy Lying BastardsOhjaus: Craig Scott Rosebraugh
Käsikirjoitus: Craig Scott Rosebraugh, Patrick Gambuti Jr.
Tuotanto: Craig Scott Rosebraugh, Patrick Gambuti Jr., Marianna Yarovskaya, Jeremy Chilvers
Arvio: 3,5/5

Greedy Lying Bastards maalaa tulevaisuuden tauluamme synkeällä siveltimellä. Kyseessä on aiemmin muun muassa Ken Saro-Wiwasta henkilökuvan ohjanneen Craig Scott Rosebraughin dokumentti ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista. Rosebraugh marssittaa kameran eteen hengästyttävän määrän puhuvia päitä, joiden pääasiallinen sanoma on, että jottain tarttis tehrä. Tosin opportunistitkin saavat suunvuoron.

Greedy Lying Bastards on siis, se on heti kärkeen todettava, ehdottoman oikealla asialla. Ikävä kyllä esillepano on vähän tylsää. Heti alkuun ihmetyttää yksittäisille ilmastonmuutoskatastrofeille annettu pitkähkö aika. Okei, yksityisen kautta yleiseen mutta vähempikin olisi riittänyt. Nyt vähän tuntuu, että uhrien tuskalla mässäilemällä saadaan elokuvaan paitsi aimo annos limaista sosiaalipornoa, myös lisää kestoa. Kyllähän noita katsojana silti jää ihmettelemään henkeä haukkoen mutta pientä kohtuullisuutta olisin suonut käytettävän leikkauspöydässä.

Ja ne puhuvat päät: Niitä on paljon. Vaikka asia on painavaa ja kaikille elintärkeää, puuduttaa tämä ylöspano melkoisesti. Elokuva ei kestä kuin puolisentoista tuntia mutta se on silti melkeinpä liian rankka paketti nautittavaksi yhdeltä istumalta. Etenkin kun asia lyödään airolla takaraivoon niin monessa eri muodossa, että vähemmästäkin turtuu. Esiin marssitetaan milloin ketäkin puhujaa, jopa YK:n pääsihteeri Ban pääsee ääneen lausumaan itsestäänselvyyksiä. Hyvää on se, että asiat konkretisoidaan tyhmien katsojien aivosolujen aktivoimiseksi vielä useilla graafisilla elementeillä. Huonoa taas se, että ko. graafiset elementit ovat vähän kasar…ei, vaan seiskaria.

Kliimaksikohdassa katsojan pitäisi järkyttyä, kun framille kävelytetään läjä tolloja oman edun tavoittelijoita, joiden mielestä koko ilmastonmuutos on keksittyä propagandaa ja humpuukia kerrassaan. Valitettavasti olen jo ohittanut kyynisyydessä sen asteen, että moinen superidiotia enää järkyttäisi. Jos ihmiset noin niin kuin kollektiivisena yhteisönä vähät välittävät eläinten tehokasvatuksesta tai hyvinvoinnista saati edes toistensa oikeudesta arvokkaaseen elämään, niin miten joku anonyymi, etäinen kivipallo nimeltä Tellus muka voisi herättää minkäänlaisia tunteita? Hoitakoot tulevat sukupolvet moisen pikkuongelman, jos sellaista onkaan, eikö niin? Mitä?

Rosenbraugh on nähnyt paljon vaivaa kuvittaakseen elokuvansa arkistomateriaalein ja tehdäkseen käsikirjoituksesta terävän. Sitä se onkin mutta pahaksi peloksi kyllä jää, ettei tämä tavallista katsojaa kosketa tai herätä millään tavalla. Vaikka ehdottomasti pitäisi. Asiaan ja aiheeseen tarttumisesta tähtiä 5+++++, toteutuksesta valitettavasti vain 3.

Renek for smackthejack.net

Photo’s copyright by Kaleidoscope, 2014

Traileri: