STOP THE PRESS!

Outolintu (Divergent)

Outolintu (Divergent) Ohjaus: Neil Burger
Käsikirjoitus: Veronica Rothin romaanin pohjalta Evan Daugherty ja Vanessa Taylor
Tuotanto: Lucy Fisher, Pouya Shahbazian, Douglas Wick
Pääosissa: Shailene Woodley, Theo James, Jai Courtney, Ashley Judd, Ansel Elgort, Kate Winslet, Zoë Kravitz
Arvio: 2,5/5

Outolintu on Veronica Rothin kansainväliseen menestyskirjaan perustuva tieteisjännäri erikseen identifioimattomasta dystopiasta, jossa jäljellä oleva ihmiskunta on jaettu viiteen osaan: Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin, Teräviin ja Sopuisiin. Mutta sitten on myös pieni, harvinainen joukkio elokuvalle nimen antaneita luokittelemattomia. Näihin saa 16-vuotispäivänsä jälkeen kuulla kuuluvansa myös sankaritar Tris. Se tarkoittaa sitä, että hänen loppuelämänsä tulee olemaan pakoilua, mikäli joku saa friikkiydestään tietää, sillä divergenttejä pidetään uhkana maailmanjärjestykselle. Sitä ennen Tris kuitenkin pakotetaan valitsemaan jokin edellä mainituista ryhmistä. Näin tapahtuu ja lopulta tunteet saavat vallan niin hyvässä kuin pahassakin. Luokitus ennen verta, veli nousee lopputaistoissa veljeä vastaan.

Toimintaseikkailu pärähtää omintakeisuudessaan käyntiin niin kiinnostavasti, että tapahtumien kulkua oikein odottaa. Jotain kamalaa kuitenkin tapahtuu kriittisen puolivälin tietämillä eli kohdassa, jossa katsoja pitäisi temmata mukaan seikkailuun täysipainoisesti: Niin ei tapahdu. Elokuva jää junnaamaan paikoilleen. Lopun taistelut ovat jo pakkopullaa. Ainakin minä jäin odottamaan nopeampaa loppua. Elokuva sortuu jostain tuntemattomasta syystä kertailemaan jo nähtyä ja sen vähäinenkin flow karkaa sitä mukaa kun se etenee. Illusionististä tuttu ohjaaja Neil Burger ei nyt ole pystynyt pitämään lankoja käsissään. Vai onko syy leikkaaja Richard Francis-Brucessa, jolla hälläkin on takanaan pitkä ura ja vyöllään monenlaisia työvoittoja?

Jotenkin tekisi tavallaan mieli tämän jälkeen tarttua kirjaan ja katsoa miten alkuperäisessä tekeleessä tarina on kerrottu. Elokuvassa esiintuotu sanoma erilaisuudesta ja vallan vaaroista alleviivataan niin moneen otteeseen, että se alkaa pulputa jokaisesta ruumiin reiästä ulos. Tyhjäkäyntiä on myös Trisin koulutusjaksoissa. Katsoja kyllä tietää varmasti miten siinä käy ilman jatkuvaa montaasimaista tulostaulun kertausta ja eri harjoitusmuotojen läpikäymistä. Tämä osa elokuvasta on juuri se kohta, jossa kiinnostus ja rytmi herpaantuu. Ajoittain elokuva on jopa korni.

Parasta on, kuten aika usein tällaisissa fantasiakuvauksissa, lavastus ja puvustus. Myös valot on rakennettu taiten mutta valitettavasti edellä mainitut asiat jäävät alisteisiksi kokonaisuudelle ja kun elokuva rullaa päällisestä actionista huolimatta vapaavaihteella, on lopputulema se ettei Outolinnusta jää oikein mitään mieleen. Päälleliimattu rakkaustarinakin on lähinnä tylsä ja ennalta-arvattava, ei niinkään samaistuttava tahi lutuinen. Näyttelijät pärjäävät mitenkuten, isoimmat nimet Ashley Judd ja Kate Winslet sortuvat hieman ylinäyttelemiseen ajoittain mutta selviävät kunnialla maaliin. Samoin tekee pääosan nuori kyky Shailene Woodley, jonka mielenkiintoiset kasvot kannattelevat elokuvaa kyllä. Miespääosan Theo Jamesissa taas on karismaa kuin palosammuttimessa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on nähdä taannoisen Tähtiin Kirjoitettu Virhe- söpöilyn rakastavaiset Woodley ja Ansel Elgort taas yhdessä, tällä kertaa eri puolille ajautuvina sisaruksina.

Eipä tästä enempää voi sanoa. Odotin ehkä alun perusteella elokuvasta enemmän. Scifi- ja taistelutoimintafanit löytänevät tästä omansa. Erikoisplussa extra-DVD:stä jossa riittää katsottavaa elokuvan taustoitukseen liittyen lähes tunnin verran.

Renek for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film / Summit, 2014

Traileri: