STOP THE PRESS!

Tampereen tiukin elokuvafestivaali Cinemadrome on jälleen täällä!

Cinemadrome saapuu tänäkin syksynä Arthouse Cinema Niagaran valkokankaalle tuttuun tapaan kahden tapahtuman voimin. Luvassa on kaiken kaikkiaan kolme myöhään yöhön jatkuvaa iltaa täynnä joita elokuvatetterissa ei yleensä nähdä. Varsinkaan Tampereella.

CINEMADROME HALLOWEEN SPECIAL on luvassa tällä kertaa lauantaina 25.10. ja sen ohjelmistossa nähdään kolme elokuvaa. Muutamaa viikkoa myöhemmin eli 14. – 15.11. koittaa sitten syksyn varsinainen päätapahtuma, yhdeksäs isompi CINEMADROME-festivaali joka tällä kertaa kantaa nimeä CINEMADROM9 GOES TO HELL.

CINEMADROME HALLOWEEN SPECIAL 25.10.2014
HALLOWEEN SPECIALin ohjelmisto on jo valmis ja illan alkajaisiksi nähdään Halloween-elokuvien ehdoton ykkönen, jo nimelläänkin sen paikan ansaitseva HALLOWEEN. Keskimmäisenä elokuvana puolestaan esitetään teinislasher-aallon parhaimmistoon lukeutuva THE BURNING ja illan päätöksenä se kaikkien aikojen klassisin zombileffa, George A. Romeron ohjaama NIGHT OF THE LIVING DEAD.

CINEMADROME HALLOWEEN SPECIAL 25.10. OHJELMISTO:
klo 18.00 John Carpenter: HALLOWEEN (USA 1978) 95 min, DCP
klo 20.00 Tony Maylam: THE BURNING (USA 1981) 91 min, 35mm
klo 22.00 George A. Romero: NIGHT OF THE LIVING DEAD (USA 1968) 96 min, DCP

Yksittäisliput 7€/näytös. Kokoillan lippu 18€. Lipunmyynti alkaa lokakuun alkupuolella.

CINEMADROM9 GOES TO HELL 14. – 15.11.2014
Ensimmäiset ohjelmistojulkistukset ovat tässä: syksyn Cinemadrome-festivaalin ohjelmistoon on jo alkutaipaleelta alkaen kuulunut mykkäelokuvakonsertti ja niin tälläkin kertaa. Elokuvana nähdään Jean Epsteinin ohjaama USHERIN TALON HÄVIÖ (La chute de la maison Usher, Ranska/USA 1928) ja sen säestää LAU NAU (www.launau.com).

Uutena ohjelmanumerona on VHS-nostalgianäytös, jossa katsellaan ajassa hieman taaksepäin, aikaan jolloin Suomen videolaki oli tiukimmillaan ja pahamaineiset, mielenterveydelle haitallisiksi tuomitut elokuvat levisivät kopionauhoina katselijalta toiselle. Ensimmäisenä VHS-nostalgianäytöksen elokuvana nähdään ehkä se kaikkein tuomituin teos, Jörg Buttgereitin ohjaama NEKROMANTIK (Saksa 1988). Tuon elokuvan nähneet ovat katsoneet sen aikanaan videonauhalta ja sitä kunnioittaen myös Cinemadrome esittää elokuvan VHS-kasetilta.

ENSIMMÄISET OHJELMISTOJULKISTUKSET:
VHS-NOSTALGIANÄYTÖS: Jörg Buttgereit: NEKROMANTIK (Saksa 1988) 70 min, VHS
MYKKÄELOKUVAKONSERTTI:
ELOKUVA: Jean Epstein: USHERIN TALON HÄVIÖ (Ranska 1928) 65 min, DCP
SÄESTYS: LAU NAU (www.launau.com)

Cinemadrom9 Goes To Hell koko ohjelmisto varmistuu loka-marraskuun vaihteessa.

ELOKUVIEN ESITTELYT:
CINEMADROME HALLOWEEN SPECIAL:

La 25.10. klo 18.00  John Carpenter: HALLOWEEN (USA 1978) DCP
Kolmekymppisen John Carpenterin uran varsinainen lähtölaukaus on tässä. Halloween-elokuvien ehdoton ykkönen jo nimensäkin puolesta on myös kauhuelokuvan mestariteos ja ohjaajansa paras elokuva, ja Carpenter on tehnyt monia todella hyviä.
Samalla se on kaikkien aikojen paras teinislasher joka aloitti sen kaiken, vaikka Black Christmas näyttikin suuntaa joitakin vuosia aiemmin. Carpenter saa kaiken kohdalleen. Huolellinen ja maltillinen tunnelman rakennus, Dean Cundeyn cinemascope-kuvaus on millimetrintarkkaa työtä, musiikki kruunaa kaiken ja pinnan alla huokuu selittämätöntä uhkaa. Lopputuloksena elokuva, jonka voi katsoa vuodesta toiseen ja aina yhtä tuoreena. Ei tällaisia enää tehdä. Jos tätä arvostelisi niin loppuun kuuluisi automaattisesti viisi tähteä eikä sekään tunnu riittävältä.
Elokuvan simppelissä tarinassa mielisairaalasta pakeneva Michael Myers suuntaa vanhaan kotikaupunkiinsa ja päätyy Halloween-yönä siivuttamaan lapsenvahteja varsin hyvällä menestyksellä. Pääosissa Jamie Lee Curtis ja Donald Pleasence.

La 25.10. klo 20.00 Tony Maylam: THE BURNING (USA 1981) 91 min, 35mm
Halloween-leffan vanavedessä syntyi kokonainen hyökyaalto teinislashereita ja niiden jatko-osia. The Burning puolestaan ei jatkoa koskaan saanut. Eokuva on silti buumin parhaimmistoa vaikka ei ideallaan ketään sinänsä hurmaa, siinä kesäleirin joutuu liekkien syömäksi teinien kepposen takia ja palaa tietysti kostamaan. Pääosassa ovat legendaarisen Tom Savinin erikoistehosteet ja kauttaaltaan mainio tunnelma.

La 25.10. klo 22.00 George A. Romero: NIGHT OF THE LIVING DEAD (USA 1968) 96 min, DCP
Nyt jo vähän paikoin väsyneeksikin käyneen zombi-ilmiön keskellä on hyvä palata perusasioiden ääreen. Zombeja oli toki elokuvissa nähty jo kauan ennen tätä Romeron esikoistakin, mutta vasta tässä tilanne alkaa tuntua todelta. I Am Legendista inspiraation saanut tarina on esikuvansa tavoin simppeli: kuolleet heräävät henkiin ja vyöryvät laumoina ja muutama eloonjäänyt linnoittautuu taloon jota kuolleet piirittävät.
Tehokkaasti ohjattu ja mustavalkoisena kuvattu leffa teki zombileffoille saman kuin Halloween slashereille kymmenen vuotta myöhemmin. Pakkokatsottavaa, oli tämä sitten aiemmin tuttu tai ei. Useimmille luultavasti on ja niin pitääkin.

CINEMADROM9 GOES TO HELL 14. – 15.11.

Jörg Buttgereit: NEKROMANTIK (Saksa 1988) 70 min, VHS
Makaaberi mutta kaunis rakkaustarina miehestä, naisesta ja mätänevästä ruumiista.
Onnettomuuspaikkasiivoojana työskentelevä Robert tuo töistä kotio itselleen ja vaimolleen leikkikaluksi kiihkeisiin petipuuhiin ihmisruumiin. Robertin mielenterveys kuitenkin järkkyy entisestään kun hän hoksaa että vaimokulta pitää ruumiista enemmän kuin hänestä…

Jörg Buttgereitin elokuva on yksi harvoista nekrofiliaa käsittelevistä elokuvista. Elokuva käsittelee aihettaan niin eksplisiittisesti että se on ollut kiellettyä hedelmää monissa maissa, suomi tottakai mukaanlukien. 90-luvun alkupään R&A esitys oli kotimaisille sensoreille niin kova rasti, että esitys jouduttiin järjestämään lahden toisella puolella Virossa.

Tämänkertainen näytös järjestetään kuitenkin kotoisasti Tampereella.

Jean Epstein: USHERIN TALON HÄVIÖ (Ranska 1928) 65 min, DCP, tekstitys suomeksi

Tämän syksyn mykkäelokuvakonsertissa nähdään Edgar Allan Poen legendaariseen tarinaan perustuva filmatisointi vuodelta 1928. Elokuvasta esitetään La Cinémathèque françaisen restauroima versio.

Cinemadromen järjestää Pirkanmaan Elokuvakeskus ja Trash Video.