STOP THE PRESS!

Battlefield: Manchuria

battlefield_manchuriaOhjaus ja käsikirjoitus: Duncan Anderson
Tuotanto: Eagle Rock Entertainment ltd.
Pääosissa: Jonathan Booth (Kertoja)
Arvio: 4/5

Toisessa maailmansodassa oli monia taistelukenttiä, jotka ovat jääneet vähälle huomiolle historiankirjoituksessa. Moniko lukion tms. historiankurssit käynyt on edes kuullut, että toisen maailmansodan loppuhetkillä -45 käytiin suuri taistelu Japanin Kwatungin armeijan ja Neuvostoliiton välillä Mantsuriassa ? Myönnän, että minulle tämä kappale toisen maailmansodan historiaa oli uusi asia.

15.Heinäkuuta 1945 Neuvostoliitto hyökkäsi Japanin valtapiiriin kuuluvaan Mantsuriaan (Manchukuo). Japanin valtapiiri oli hyvää vauhtia romahtamassa, Saipanin saari oli menetetty ja amerikkalaiset lähestyivät pääsaaria uhkaavaa vauhtia. Tähän kun lisätään Japanin laivastotappiot ja ”Mariaanien suuri kalkkunajahti”(ks. Air Wars: Ruling the Waves), joka oli tuhonnut suurimman osan Japanin ilmavoimista. Japanilla ei ollut mitään mahdollisuuksia siirtää joukkojaan manner-Kiinasta tai Mantsuriasta pääsaarille. Neuvostoliiton osalta tämä operaatio osoittaa lievää opportunismia (”sota on kohta ohitse joten vallataan kaikki mitä ehditään”). Huom. tässä vaiheessa Jaltan kokoushan oli pidetty ja itä-länsi -valtapiirit oli jo piirretty kartalle.

Pienenä yllätyksenä dokumenttia katsellessa tuli Neuvostoliiton hyökkäyksen koko ja valmistelujen taso. Stalinin esikunta siirsi puolitoista miljoonaa miestä kalustoineen ja tarvikkeineen Mantsurian rajalle melko huomaamatta. Näin ollen he yllättivät Japanin Kwatungin armeijan melko perusteellisesti. Toinen hieman suurempi yllätys tuli neuvostokomentajien esittelyssä, kun talvisodasta tuttu nimi A.E. Meretzkov tuli esille (kas sama komentaja, joka ei vallannut Suomea Stalinin syntymäpäivään mennessä ja hakkasi päätään Mannerheimlinjaan). Sotilaallisessa mielessä Japanilla oli ylivoima miehistön määrässä, mutta puna-armeijalla oli todellinen etu esimerkiksi panssarikaluston laadussa, Japanilaisten Chi-Ha(97 Shiki) tai Ha-Go (95 Shiki) -tankeista ei ollut kummempaa vastusta neuvostovalmisteisille T-34/85 tai KV-1 panssareille, joiys oli käytetty menestyksekkäästi Saksaa vastaan mm. Kurskin ja Stalingradin taisteluissa. Tosin Mantsurian hankalat maastonmuodot rajoittivat kummankin osapuolen mahdollisuuksia panssarisodankäyntiin, jolloin suurin osa taisteluista oli jalkaväen ja kevyen tykistön hallitsemia.

Erittäin mielenkiintoinen kappale tämän levyn materiaalia on amerikkalainen propagandafilmi, joka käsittelee Mantsuriassa sijaitsevaa Japanin keisarillisen armeijan upseerikoulua, jota filmillä kutsutaan ”Mantsurian West Pointiksi”. Tämän filmin katselemisen jälkeen on aika hyvä käsitys Japanin armeijan upseerikoulutuksesta. Vaikka filmi on sodanaikaista propagandaa, se ei ammu ylitse kuten suurin osa tuon ajan amerikkalaisesta propagandasta, vaan tarjoilee faktoja ja fiktiota taidokkaasti yhteen sulautettuna.

Tasaisen vankkaa Eaglerock Media -laatua tämäkin dokumentti on, kuvan ja äänenlaatu on edelleen tasaista TV-laatua, mutta sisältö on se millä tämäkin levy loistaa. Hyvä Pan Vision.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by PAN VISION 2006