STOP THE PRESS!

Korso

KorsoOhjaus: Aleksi Tuomivaara
Käsikirjoitus: Kirsikka Saari, Jenni Toivoniemi
Tuotanto: Misha Jaari, Mark Lwoff, Elli Toivoniemi
Pääosissa: Mikko Neuvonen, Irina Pulkka, Iida Lampela, Richmond Ghansah, Niko Vakkuri
Arvio: 2,5

Aleksi Tuomivaaran esikoispitkä Korso (2014) kertoo Markuksesta (Mikko Neuvonen), joka haaveilee lähtevänsä pelaamaan katukoripalloa USA:aan. Kovin kummoista ponnahduslautaa ei ankea lähiö nuoren miehen unelmien toteuttamiselle tarjoa: töitä ei ole. Kun koulutkaan eivät kiinnosta ja aika yleensäkin menee palloa pompotellessa ja kavereiden kanssa kiljupäissään kolttostellessa, ovat tulevaisuudennäkymät kapoiset. Vaan saahan Markus sitten kertakaikkisen älyntussahduksen: hän lainaa rahaa paikalliselta rikollispomolta päästäkseen Amerikkaan.

Näitä apaattisesta notkumisesta kertovia elokuvia vaivaa usein se, että katsojakin uhkaa vaipua tylsyyteen; niin on käydä Korsossakin. Markus tiivistää mainiosti nuorison keskuudessa ilmeisesti hyvinkin yleisen asenteen tulla rikkaaksi ja kuuluisaksi tekemättä töitä unelmansa eteen: hän ei halua pelata ”oikeata” korista, koska siinä joutuisi harjoittelemaan ja muutenkin tekemään kaikkea tylsää. Siinä oikeastaan koko elokuva sitten olikin.

Holtittomasti heiluvan kameran käytön voisi hyvällä tahdolla ymmärtää heijastelevan hoipertelevaa, MTV:stä onttoa sisältöä elämäänsä ammentavaa lähiönuorison sekoilua ja tuovan kerrontaan dokumentaarisen virityksen, mutta kyllä se silti aika turhana tehokeinona rasittaa. Nuoret näyttelijät ovat hyviä, ja koko tekijätiimiltä on lupa odottaa suuria vastaisuudessa.

Ekstroissa vaihtoehtoisia kohtauksia ja Selma Vilhusen ohjaama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka oli ehdolla lyhytelokuvien Oscarin saajaksi.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Atlantic Film, 2014

Traileri: