STOP THE PRESS!

As Above, So Below

asabovesobelowbluOhjaus: John Erick Dowdle
Käsikirjoitus: Drew Dowdle, John Erick Dowdle
Tuotanto: Patrick Aiello, Drew Dowdle
Pääosissa: Perdita Weeks, Ben Feldman, Edwin Hodge, François Civil, Marion Lambert, Ali Marhyar
Arvio: 0,5/5

John Erick Dowdlen ohjaamassa As Above, So Below –elokuvassa (2014) nuori mm. alkemian (!) opiskelija ja kaikista tiede- ja tappelulajeista pätevöitynyt Scarlett (Perdita Weeks) saa päälleen paljon hiekkaa, kun irakilaisessa muinaistunnelissa pamahtaa. Vaan eipä hätää: samaan syssyyn löytyy vinkki viisasten kiven sijaintipaikasta. Pariisin alla oleviin, turisteilta kiellettyihin, onkaloihin on tunkeuduttava.

As Above, So Below on niitä elokuvia, jotka ajavat ihmisen vakavan äärelle: menikö ammatinvalinta pieleen? Koko elämä? Olisiko aikoinaan pitänyt koulussa uskoa opoa, jonka ainoa neuvo lapsukaisten tulevaisuuden varalle oli ryhtyä mielisairaanhoitajaksi? Päädynkö lopulta sinne lepositeiden kireälle puolelle? Vaikea tosiaan sanoa, mutta taas katosi puolitoista tuntia elämästä piru ties minne. Ja lisää häviää, kun tätä juttua sakuroi.

Jollain lailla tekijät ovat ilmeisesti pystyneet tavailemaan Stanislaw Lemin Solarista: jotenkin kuin vähän tulisi tunnelin mutkissa vastaan menneisyyden kauhuja. Avutontahan sekin on. Ahtaista paikoista ei saada irti minkäänlaista klaustrofobiaa, ja muutenkin kauhuelementit ovat tyyliin Böö! kulman takaa tulee. Eikä kyllä yhtään kiinnosta, minne nämä turhat ihmiset menee.

Todella surkean elokuvan tekijät voisivat katakombien sijasta tutustua Pariisin viemäreihin. Vierailuajat täältä:

http://www.paris.fr/pratique/musees-expos/musee-des-egouts/p9691

Älkää tulko takaisin. Kiitos.

Tulivathan ne: blurayn lisukkeena Inside-suttu.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony, 2015

Traileri: