STOP THE PRESS!

Twin Peaks – The Entire Mystery

twin_peaksblurayboksiSarjan luojat: David Lynch, Mark Frost; useita muitakin käsikirjoittajia ja ohjaajia
Tuotanto: Useita
Pääosissa: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Warren Frost, Peggy Lipton, James Marshall, Michael Horse, Piper Laurie
Arvio: 5/5

David Lynchin ja Mark Frostin luoma Twin Peaks –sarja teki tv-historiaa 1990. Mitään ihan sen kaltaista ei ollut ennen nähty, ja vähän joka puolella ihmeteltiin, mitä sille Laura Palmerille oli oikein käynyt. Ja kuka on Bob? Mistä sitä paitsi tähän hätään saa kirsikkapiirakkaa? Pari kautta ja yksi elokuva (Twin Peaks – tuli kulje kanssani, 1992) tarvittiin vastaamaan kysymyksiin. Vai selvisiköhän sittenkään kaikki? Massiivinen Twin Peaks – The Entire Mystery –boksi sisältää kaiken Twin Peaksin salaisuuksista hienosti remasteroituna; kerronnalle oleelliset värit hehkuvat kuten pitääkin.

Twin Peaksin pikkukaupungista löytyy muoviin kääritty teinitytön ruumis; Laura Palmer (Sheryl Lee) on tapettu brutaalisti. Tapausta selvittämään saapuu FBI-agentti Dale Cooper (Kyle MacLachlan), jonka tiibetiläiset tutkimusmetodit herättävät hämmennystä, hän kun mm. käyttää unia ja muitakin houreita keinoina selvittää tapaus; kirsikkapiirakka kahvin kera maittaa myös. Tavallaan juttu sitten ratkeaakin, mutta toiselle kaudelle on mentävä kaikki murha, huumekauppa, bordellibisnes, tuhopoltto jne. hommat tulisivat päivänvaloon, mutta vasta Lynchin itsensä ohjaama, sarjan tapahtumia edeltävään aikaan sijoittuva elokuva, Twin Peaks – tuli kulje kanssani, kertoo, mitä Laura Palmerille oikeasti tapahtui. Vai kertooko sittenkään..

Twin Peaks oli eräänlainen edelläkävijä nykytrendille, jossa tv-sarja ei koostukaan irrallisista jaksoista vaan on oikeastaan hyvin pitkä, yhteen aiheeseen keskittyvä elokuva (esim True Detective). Twin Peaks kyllä haarautuu ja haroo sinne sun tänne ja muuallekin niin että tuskin kyydissä pysyy. Se yhdistää nerokkaasti televisiosarjojen eri lajityyppejä: trilleri, poliisisarja, sit-com, saippuaooppera ja mitä vielä sulautuvat kokemukseksi, josta tekee saumattoman kauhistava arjen absurdiuden kitti. Lynch on omimmillaan kuvatessaan idyllisen pikkukaupunkikulissin kätkemää ruokottomuutta: naapuri voi pyörittää bordellia, oma isä olla raiskaaja, viereisen pulpetin kiva poika pyörittää huumekauppaa ja murhia olla monellakin kontollaan. Kokonaisuus on pirullisen koukuttava: tämän boksin katselun kun aloittaa, ei muutamaan päivään ole ulos asiaa.

Jopa ekstrat ovat elimellinen osa Twin Peaks –kokemusta. Ne luovat uutta valoa tapahtumiin, selventävät ja, piru vie, sotkevat asioita entisestään. Mukana myös tavanomaisempia poistettuja kohtauksia yms.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Paramount, 2014

Traileri: