STOP THE PRESS!

Snowpiercer

snowpiercerOhjaus: Joon-ho Bong
Käsikirjoitus: Joon-ho Bong, Kelly Masterson
Tuotanto: Tae-sung Jeong, Tae-hun Lee, Steven Nam, Chan-wook Park
Pääosissa: Chris Evans, Kang-Ho Song, Ed Harris, John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer
Arvio: 3,5/5

Eteläkorealaisen Joon-ho Bongin ohjaama scifi-elokuva Snowpiercer (2013) sijoittuu vuoteen 2031. Yritys korjata pahaksi äitynyttä ilmaston lämpenemistä on mennyt ruhtinaallisesti pieleen: ihmiskunta on kutakuinkin tuhoutunut kemikaalien aiheuttamassa äärimmäisessä pakkasessa. Jäljellä olevat matkaavat superjunassa ympäri maapalloa. Junan etuosassa asuvat rikkaat yltäkylläisyydessä, takaosassa köyhät kurjuudessa; jopa ihmissyöntiä on esiintynyt. Kerran sitten muuan Curtis (Chris Evans) kyllästyy tilanteisiin ja johtaa kurjat kapinaan. Vaarallinen ja väkivaltainen matka kohti veturia alkaa

Vähän sellaista yksinkertaistettua ja lapsekkaankin oloista dystopiaa tässä väännetään: juu, on köyhät ja rikkaat, toiset takana ja toiset edessä, ja kun samassa junassa ollaan ja tuhoa kohti syöksytään, tarttis jotain tehdä, ihan vaikka yhteistyötä. Joon-ho Bong vaikuttaa olevan alistettujen puolella, mutta näkyy kääntävän kelkkansa lopussa. En nyt tässä viitsi loppuratkaisua paljastaa, mutta idea on suoraan pienen porvarin käsikirjasta: jos köyhälle antaa valtaa, se sössii kaiken kuitenkin. Outoa ohjaajalta.

Visuaalisesti Snowpiercer on komea, maisemat ja juna itsessään tekevät vaikutuksen. Toimintatehojakin riittää kelvosti, mutta kyllä tässä koko show’n varastaa Tilda Swinton hurjassa ja koomisessa roolissaan. Pelkästään sen takia kannattaa Snowpiercer katsoa.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Future Film, 2014

Traileri: