STOP THE PRESS!

Boksitrollit 3D (The Boxtrolls)

boksitrollitbluOhjaus: Graham Annable, Anthony Stacchi
Käsikirjoitus: Irena Brignull, Adam Pava
Tuotanto: David Bleiman Ichioka, Travis Knight
Pääosissa: (Ääninä) Elle Fanning, Simon Pegg, Isaac Hempstead Wright, Toni Collette, Ben Kingsley; (Suom. ääninä) Erik Carlson, Heljä Heikkinen, Markus Bäckman, Carl-Kristian Rundman, Teuvo Matala, Stan Saanila, Riku Nieminen
Arvio: 4/5

Alan Snow’n lastenkirjaan Varokaa juustokiltaa! (Here Be Monsters!) perustuva Boksitrollit (2014) kertoo nimensä mukaisesti pahvilaatikoihin pukeutuvista pikkuotuksista. Ne elävät maan alla ja nousevat yläpuoliseen kaupunkiin keräämään romuja; eräällä reissulla mukaan on tarttunut myös ihmispoika Egu, joka nyt elää trollina trollien joukossa. Paha kyllä, otuksille maistuu myös juusto, jota kaupungin yläluokka päivätöikseen syö. Juustovarkauksia ei katsota hyvällä, ja sosiaalinen kiipijä Sieppo palkataan tuhoamaan trollit. Ylhäisöön kuuluva Winnie-tyttö tutustuu sattumalta trolleihin ja huomaa näiden olevan mitä vekkuleinta väkeä. Nyt vain pitäisi pelastaa Siepon vangitsemat trollit ennen kuin nämä tuhotaan.

Boksitrollien ohjaajat, Graham Annable ja Anthony Stacchi, ovat aiemmin työskennelleet pelianimaattoreina, mikä näkyy animaation sujuvuutena. Koko animoitu kaupunki tunneliverkostoineen on yleensäkin upean näköinen. Alkeellisten säikkyefektien tekemisen sijasta on kolmiulotteisuuttakin käytetty järkevästi ja hyvin tuomaan elokuvan maailmaan syvyyttä ja rikkautta. Itse trollit ovat erinomaisen veikeitä hahmoja erilaisine persoonallisuuksineen. Tarinanlangat kyllä ajoittain putoilevat tekijöiden käsistä, mutta se on pikkuvika, kun asiaakin suurten tuloerojen aiheuttamista kauheuksista sekä kierrätyksen ja ympäristönsuojelun tärkeydestä on sopivasti.

Levyllä sekä normi blu-ray että 3D-versio, ekstroissa tarinaa elokuvan teosta sekä ohjaajien kommenttiraita.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Bluegrass Films, 2014

Traileri: