STOP THE PRESS!

Emily Rosen riivaaja (The Exorcism of Emily Rose)

emily_roseOhjaus: Scott Derrickson
Käsikirjoitus: Scott Derrickson, Paul Harris Boardman
Tuotanto: Tom Rosenberg, Gary Lucchesi, Paul Harris Boardman, Tripp Vinson, Beau Flynn
Pääosissa: Laura Linney, Tom Wilkinson, Campbell Scott, Jennifer Carpenter, Colm Feore
Arvio: 1,5/5

Emily Rosen riivaaja perustuu Saksassa 1970-luvulla sattuneisiin tapahtumiin. Parikymppinen Anneliese Michel sai outoja kohtauksia, jotka diagnosoitiin epilepsiasta johtuviksi. Syvästi uskonnollinen perheestä tullut Anneliese alkoi lisäksi nähdä pelottavia näkyjä ja kuulla ääniä, jotka väittivät Anneliesen käristyvän helvetissä. Tästä vedettiin se kertakaikkisen looginen johtopäätös, että Anneliesen täytyy olla riivattu. Epilepsialääkitys lopetettiin, ja pappi kutsuttiin manaamaan räyhähenget alimpaan helvettiin. Ääninauhoille tallennetussa prosessissa vain kävi niin ikävästi, että Anneliese kuoli aliravitsemukseen ja lukuisiin fyysisiin vammoihin, ja hänen perheensä sekä manausta suorittanut pappi joutuivat leivättömän pöydän ääreen taposta syytettyinä. Taposta heidät myös tuomittiin.

Näistä tapahtumista on Saksassa valmisteilla elokuva, jonka pitäisi kuuleman mukaan olla uskollinen todellisuudelle (mikä se nyt sitten onkaan..). Amerikkalainen Scott Derrickson kuitenkin ehti ensin Emily Rosen riivaajallaan.

Derricksonin elokuvassa tapahtumat on siirretty usalaiseen pikkukaupunkiin ja Anneliesen nimi vaihdettu Emily Roseksi (Jennifer Carpenter). Emilyn kohtalo esitetään kutakuinkin samanlaisena kuin Anneliesenkin, mutta oikeusjuttu on silkkaa fiktiota ja painotukset hyvin amerikkalaiset. Elokuva alkaa Emilyn kuolemasta, minkä jälkeen siirrytään seuraamaan katolista pappia, isä Moorea (Tom Wilkinson) vastaan käytävää oikeusjuttua. Emilyn tarina kerrotaan takaumina oikeudessa esitettyjen todistajanlausuntojen pohjalta. Kohua välttääkseen kirkko ja syyttäjälaitos painostavat isä Moorea tunnustamaan syyllisyytensä kuolemantuottamukseen tarjoamalla lyhyttä vankeusrangaistusta. Moore ei tähän kuitenkaan suostu, ja puolustusasianajaja Erin Brunerilla (mainio Laura Linney) onkin piinallinen urakka todistaa joko demonien olemassaolo tai ainakin se, että Moore uskoo niihin ja toimi vilpittömästi. Yhtäläinen urakka on syyttäjä Ethan Thomasilla (Tom Wilkinson): miten todistaa, että Emily oli sairas, ja että hänet olisi voinut pelastaa oikeanlaisella hoidolla.

Emily Rosen riivaaja etenee kahden eri lajityypin välillä vuorotellen. Kauhujaksoissa mennään siitä, missä aita on matalin: äänitehoste ja nopea leikkaus säikäyttävät katsojan, ja siinä se sitten onkin. Manaajan nähneille ei riivajaisten vallassa kouristelevassa Emilyssä ole mitään uutta. Pettynyt kylläkin olin, koska hernekeiton tipallakaan ei kurlata. Oikeussalidraama on yhtä yllätyksetöntä, Matlockissakin on nähty jäntevämpää.

Mielenkiintoista elokuvassa on tieteen ja uskon vastakkainasettelu. USA:ssa on käyty pitkään ja hartaasti keskustelua siitä, mitä uskonnosta ja tieteestä pitäisi kouluissa opettaa. Varsinkin kysymys kreationismin ja evoluutioteorian vastakkainasettelusta on kuumentanut tunteita. Siltaa teorioiden välille on yritetty rakentaa kehittämällä idea jonkinlaisesta korkeimmasta suunnittelijasta, joka ikään kuin on valvonut ja ohjaillut evoluutiota. Tätä käsitystä Emily Rosen riivaaja näyttäisi propagoivan. Tiede ja uskonto eivät välttämättä sulje toisiaan pois, elokuva sanoo. Voihan demoneita olla olemassa vaikka tiede sen kieltää, voihan.

Ekstroja DVD:ltä löytyy mukavasti. Parikymmenminuuttiset tekijöiden haastattelut elokuvan syntyhistoriasta, roolituksesta ja visuaalisesta suunnittelusta ovat kiinostavia ja pysyvät kiitettävästi asialinjoilla. Ohjaajan kommenttiraita on sekin kiinnostava ja harvinaisen perinpohjainen selvitys elokuvan tekemisestä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Sony Pictures, 2005

Traileri: