STOP THE PRESS!

Nordisk Panoraman juhlavuoden ohjelmistossa Suomalaista lyhyt- ja dokumenttielokuvaa

Tänään alkava pohjoismainen lyhyt- ja dokumenttielokuvafestivaali Nordisk Panorama viettää 25. juhlavuottaan. Ennen festivaali kiersi Malmön, Reykjavikin, Bergenin, Aarhusin ja Oulun väliä, mutta viime vuodesta alkaen sen kotipaikaksi on vakiintunut Malmö. Nordisk Panoraman avajaiselokuvana nähdään Virpi Suutarin Eedenistä pohjoiseen. Suutari pitää festivaalilla myös Master Class –luennon, jossa hän kertoo omista elokuvistaan ja työstään.

Nordisk Panoraman kilpasarjoissa nähdään runsaasti suomalaisväriä. Yhteensä yhdeksän suomalaista lyhyt- ja dokumenttielokuvaa on valittu kolmeen eri kilpasarjaan.

Pohjoismaisen dokumenttielokuvakilpailun 11 000 euron pääpalkinnosta kisaavat Virpi Suutarin Eedenistä pohjoiseen, Jukka Kärkkäisen & Sini Liimataisen Näin unta elämästä ja Miia Tervon Santra ja puhuvat puut.

Pohjoismaiseen lyhytelokuvakilpailuun kelpuutettiin mukaan yhteensä 15 lyhytelokuvaa kilpailemaan 7 000 euron arvoisesta pääpalkinnosta. Suomesta mukana ovat Maria K. Monosen 99 ongelmaa eli oon miettiny näitä mun ajatuksia, Hamy Ramezanin Paratiisin Avaimet ja Kari Pieskän Viis varpaista.

New Nordic Voices–kilpasarjassa nostetaan esille nousevia pohjoismaisia elokuvantekijöitä, joilla on vahva, persoonallinen  kerronta. Suomalaisia tässä sarjassa edustavat Antti Jääskeläisen Seuraavaan mutkaan, Joel Aution Älä itke minua, äitini ja Lauri-Matti Parppein Labyrintti.

Nordisk Panoraman yhteydessä järjestetään yhteistuotantofoorumi, jossa tuottajat hakevat yhteistyökumppaneita ja rahoitusta tuleville hankkeilleen.