STOP THE PRESS!

From Here to Eternity – Musical

From Here to EternityTeatteriohjaus: Tamara Harvey / Ohjaus: John Morris
Tarina: James Jones
Musiikki: Stuart Brayson
Sanat / tuotanto: Tim Rice
Pääosissa: Robert Lonsdale, Siubhan Harrison, Darius Campbell, Rebecca Thornhill
Arvio: 4/5

Kun puhutaan eurooppalaisista musiikkiteatterin pääkaupungeista on yksi valovoimaisimmista Lontoo. Kaupungin eri teattereissa ovat saaneet ensi-iltansa monet maailman menestykseen nousseet musikaalit ja monet niistä vetävät vielä monta vuotta ensiesityksensä jälkeen katsojia katsomoihiin. Useat esityksistä perustuvat elokuvaan, tunnetun yhtyen musiikkin tai romaaniin. From Here to Eternity (suomeksi Täältä ikuisuuteen) -musikaali perustuu amerikkalaisen kirjailijan James Jonesin samannimiseen romaaniin, josta jo 50-luvun alkupuolella tehtiin elokuvaversio. Nyt Jamesin kolmisen vuotta sitten julkaistusta sensuroimattomasta versiosta ovat tehneet musikaalin säveltäjä Stuart Bryson ja monien tunnettujen musikaalien sanoittajana toiminut Sir Tim Rice. Tämä esitys on taltioitu Shaftsburyn teatterissa maaliskuussa 2014.

Tapahtumat sijoittuvat Havaijin saarelle loppuvuodesta 1941. Sodan tuulet ovat nousemassa myös Tyynellemerelle. Tarina kertoo komppanija G:n edesottamuksista, mutta päähuomion saa komea kersantti Milt Warden, joka aloittaa suhteen pomonsa vaimon Karenin kanssa. Kuvioissa hosuvat myös pääliköiden näkökulmasta ongelmalliset sotilaat Robert E. Lee Prewitt ja Maggio. Previtt rakastuu puolestaan ilotyttönä toimivaan Loreneen, mutta Maggio joutuu nautiskelemaan lähinnä pidätettynä olemisesta. Ihmissuhdekiemurat ja sodan odotus raastavat kaikkien tunteita, jotka ovat hyvinkin räjähdysherkkiä.

From Here to Eternity -musikaali yhdistelee erilaisia musiikkityylejä. Välillä kuullaan sota-ajan amerikkalaista musisointia, välillä bluesia ja välillä kajahtelee myös hyvinkin isänmaallinen paatoksellinen laulanta. Kaikki kuitenkin toimii erinomaisesti miksattuna ja ennen kaikkea tyylikkäästi tulkittuna. Näyttävään koreografiaan on pienin erikoistehostein ja lavastein saatu 40-luvun fiilistä. Se, mikä tekee tästä esityksestä erikoisen suomalaisena katsojana ajateltuna on, että yhtään niin sanottua niminäyttelijää ei ole mukana. Minua se ei haitannut yhtään, sillä nämä Lontoon West Endissä tunnetut laulaja-näyttelijät ovat erinomaisia. He saavat esityksen todella lentämään ja esitys tärisyttää kuin lentokoneiden mielipuolisten laukausten aiheuttama värinä. Aivan unohtumaton From Here to Eteernity ei kuitenkaan ole, sillä paikoitellen juoni jää hivenen jumiin, vaikka varsinkin toinen puoliaika saa sen todella syttymään. Pienestä moitteesta huolimatta kokonaisuus on erittäin hienoa musiikkiteatteria koko rahan edestä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Cine Stage, 2014

Traileri: