STOP THE PRESS!

Vikings – Life and Legend

Vikings: life and legendTuotanto: The British Museum
Mukana: Neil MacGregor, Bettany Hughes, Michael Wood, Gareth Williams
Arvio: 4/5

Saimme nauttia Lontoon maineikkaan The British Museumin upeasta näyttelystä viime keväänä, kun valkokankaille saapui Pompeijista kertova näyttely. Yhtä massiivisella näyttelyllä jatketaan tälläkin kertaa, sillä meille skandinaaveille tutut väkivaltaiset viikingit pääsevät järisyttämään brittejä uudemman kerran. Tämä näyttely on filmatisoitu keväällä 2014.

Koska kyseessä on laaja kokonaisuus, museo on rajannut aiheen käsittelyn viikinkien tärkeimpiin vuosisatoihin. Se onkin erittäin hyvä asia, sillä puoleentoista tuntiin ei olisi saatu mahdutettua kaikkea sitä, mitä aihe voisi käsitellä. Tarjolla on runsaasti mm. erilaisia aseita, koruja ja välineitä. On jopa rakennettu alkuperäisen kokoinen viikinkilaiva, josta saa idean niiden massiivisuudesta. Nykytiedon valossa nämä hurjimukset ovatkin olleet liikkuvaisempaa kansaa kuin vanhat oppikirjat antoivat ymmärtää. Jopa rapakon toisella puolella on vierailtu, eikä Lähi-Itäkään jäänyt tuntemattomaksi.  Viikinkiaikaa käsitellään eenimmäkseen miesnäkökulmasta, mutta hivenen valoitetaan myös naisten asemaa ja heidän elämäänsä. Valitettavasti tämä puoli jää kokonaisuuden kannalta varjoon. Vähän sivutaan myös viikinkien käytttämää kieltä – miten se on vaikuttanut brittiläisten omiin sanontoihin ja esimerkiksi kylien nimiin.

Vikings Life and Legend tarjoaa kelpoa näyttelyviihdettä, vaikka osittain se jää hivenen pintapuoliseksi aiheen laajuuden huomioiden. Näyttelyä esitellään todella innostuneesti, mutta kuitenkin tuli sellainen tunne, että talon oma väki on enemmän täpinöissään jutusta kuin katsojat. Aivan samalla tavalla he eivät onnistu välittämään katsojille sitä riemukasta tunnetta kuin Pompeijin näyttelyn kanssa. Siitäkin huolimatta Vikings Life and Legend soveltuu erinomaisesti niille, jotka eivät jaksa historian kirjoja lukea tai edes seurata vakavia dokumentteja aiheesta. Se antaa oivallisen potkun aiheesta kiinnostumiseen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by The British Museum, 2014

Traileri: