STOP THE PRESS!

20 000 Days on Earth

20000 Days on #arthOhjaus: Iain Forsyth, Jane Pollard
Käsikirjoitus: Nick Cave, Iain Forsyth, Jane Pollard
Tuotanto: Marisa Clifford, James Wilson
Pääosissa: Nick Cave, Susie Bick, Warren Ellis, Darian Leader, Ray Winstone, Blixa Bargeld, Kylie Minogue
Arvio: 4/5

20 000 Days on Earth (2014) kuvaa kuvitteellista vuorokautta muusikko ja kirjailija Nick Caven elämästä. Cave heräilee, tekee musiikkia, käy terapeutilla, tapaa soittokavereitaan, kertoilee elämästään ja muistoistaan, ajeluttaa autolla entisiä yhteistyökumppaneitaan (mm. Kylie Minogue) ja puhuu paljon luomisprosessista. Parilla keikallakin käväistään, tosin harmittavan lyhyesti.

Mikä tästä kaikesta on varsinaisesti totta, jää katsojan päätettäväksi. Taiteilijapariskunta Iain Forsyth ja Jane Pollard on tehnyt ensimmäisestä pitkästä ohjauksestaan vähän hämmentävän, dokumentin ja fiktion rajoja molempiin suuntiin ylittelevän elokuvan. Cavelle taiteen luomisen perustan muodostavat muistot ja kokemukset, mikä nyt ei varsinaisesti yllätä. Vaimo Susankin innoittaa, samoin kaikenlaiset, jostain vain löydetyt tavarat. Musiikin tekemisessä Cavella on langat tiukasti käsissä, mutta bändikavereiden rooli työprosessissa on tärkeä.

On epäilemättä tietoinen valinta tehdä elokuvasta rauhallinen ja hallittu ja keskittyä pikemminkin analyysiin kuin ilmaisuun. Kuitenkin sitä jäi kaipaamaan Nick Cave and the Bad Seedsin keikkojen hurjaa energiaa ja musiikin liki maanista intensiteettiä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Corniche Pictures, 2014

Traileri: