STOP THE PRESS!

Gone Girl

gonegirlbluOhjaus: David Fincher
Käsikirjoitus: Gillian Flynn
Tuotanto: Ceán Chaffin, Joshua Donen, Arnon Milchan, Reese Witherspoon
Pääosissa: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon, Kim Dickens, Patrick Fugit
Arvio: 4/5

David Fincherin (mm. Seitsemän ja Fight Club) ohjaamassa Gone Girlissä (2014) erään Nick Dunnen (Ben Affleck) elämä alkaa suistua raiteiltaan, kun hän kotiin tullessaan löytää talostaan murron jälkiä, vaimo Amyä (Rosamund Pike) sitten taas ei löydy. Poliisi puolestaan löytää huonosti siivottuja verijälkiä, ja samaa kyytiä löytyy epäilty: Nick. Löydöistä riehaantuu media, joka alkaa takoa rahaa Nickin ahdingolla. Nickin vielä jäätyä kiinni valheista hänet löytävät myös kaikenlaiset hullut, jotka alkavat ahdistella epäiltyä ja tekevät hänen elämänsä vieläkin piinallisemmaksi. Mutta onko Amyn ruumis todellakin löytymättömissä? Vai olisiko mahdollista peräti löytää hänet elossa?

Fincher piirtää jännärissään karmeaa kuvaa amerikkalaisesta yhteiskunnasta ja varsinkin mediasta, jolle tragedia on pelkästään ansaintamahdollisuus. Totuus ja oikeus eivät merkitse mitään, kun ahneus ja muut ihmisen alhaisimmat vaistot jylläävät. Samaa kyytiä hän näyttää irvokkaan hauskasti, miten ihmissuhde äärimmilleen vedettynä kehittyy alun rakastumisen symbioottisesta auvosta erilaisten valtapelien kautta saavutettavaan kauhun tasapainoon.

Gillian Flynnin omasta romaanistaan muokkaama käsikirjoitus pitää kelvollisesti jännää yllä, vaikka katsojan takamus päästääkin kahden ja puolen tunnin istunnon jälkeen pienen soraäänen. Kylmien ja kolkkojen ihmisten elokuvaan sopii hyvin – enkä edes tajua, että kirjoitan tämän – Ben Affleck, joka on hankkinut näyttelijäntaitonsa samalta metodinäyttelemisen kurssilta kuin painekyllästetty kakkosnelosen pätkä. Fincher on kyllä tiennyt, mitä tekee: elokuvassa on hilpeä kohtaus, jossa Affleckin roolihahmoa yritetään nallekarkkien voimalla valmistaa esiintymään televisiossa. Vuosia jotenkin elokuvien taustoille jäänyt, jäätävän Bond-tytön rooliin kai hiukan jämähtänyt Rosamund Pike ei karkkeja kaipaa tehdessään elämänsä roolin. Miten absoluuttisessa nollapisteessä voikaan hehkua aurinko. Aahhh.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox, 2015

Traileri: