STOP THE PRESS!

Vadelmavenepakolainen

VadelmavenepakolainenOhjaus: Leif Lindblom
Käsikirjoitus: Daniel Karlsson, Erik Ahrnbom
Tuotanto: Ilkka Matila, Patrick Ryborn
Pääosissa: Jonas Karlsson, Josephine Bornebusch, Frida Hallgren, Jarmo Mäkinen, Armi Toivanen, Tommi Korpela, Kari-Pekka Toivonen, Elina Knihtilä
Arvio: 4/5

Mikko Virtanen (Jonas Karlsson) on ihan tavallinen suomalainen, lähes nelikymppinen mies. Hänellä on hirveä vietti olla ihan tavallinen… ruotsalainen mies. Eräänä iltana hän tapaa laivalla ruotsalaisen psykologin Mikael Anderssonin, joka vihaa tavallista ruotsalaista elämäänsä, ja on päättänyt tehdä itsemurhan. Muutaman tuopin jälkeen hän päättää antaa henkilöllisyytensä Mikolle, joka suorastaan hehkuu innostusta ja haluaa toimia, kuten kuningaskunnan ihminen yleensäkin. Ongelmaksi muodostuu Mikaelin perhe. Sisar Maria (Josephine Bornebusch) ja vanhainkodissa asusteleva Greta eivät tunnista Mikkoa sukulaisekseen tämän vakuuttelusta huolimatta. Käydessään tapaamassa ”äitiään”, Mikko tapaa kuntouttajana toimivan Lotan (Frida Hallgren). Pian heistä tuleekin pari, mutta valheellisella tavalla luodulla maailmalla on yleensä paha tapa romahtaa.

Vadelmavenepakolainen perustuu Miika Nousiaisen samannimiseen romaaniin. Koska en ole kyseistä romaania lukenut, niin jätän arvioimatta sen, kuinka paljon elokuva eroaa itse alkuperäisteoksesta. Kyseessä on kuitenkin draamakomedia, jossa hauskuus syntyy juuri siitä, kuinka supisuomalainen nuorehko mies voi suorastaan hölmöillä olemalla jotain muuta, kuin mitä hän todellisuudessa on. Mikkoa esittävä Karlsson on loistava roolissaan. Hän on opetellut sopivasti suomea, että hän saa hahmostaan oikeasti ”teeskentelevän ruotsalaisen”. Erinomaisesti häntä komppaa myös Bornebusch ja Hallgren joiden esittämät hahmot ovat sopivasti erilaisia ja näin ollen pystyvät pitämään Mikon aisoissaan. Vadelmavenepakolainen on yksi tämän syksyn älykkäimmistä draamakomedioista!

Lisämateriaalina vain traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2015

Traileri: