STOP THE PRESS!

Tracks

TracksOhjaus: John Curran
Käsikirjoitus: Marion Nelson
Tuotanto: Iain Canning, Emile Sherman
Pääosissa: Mia Wasikowska, Adam Driver, Lily Pearl, Rainer Bock
Arvio: 2,5/5

Tositapahtumiin perustuva Tracks (2013) kertoo australialaisesta Robyn Davidsonista (Mia Wasikowska), joka kävelee kolmisen tuhatta kilometriä autiomaan halki. Mukanaan hänellä on vain koira ja neljä kamelia, jotka päättäväinen nuori nainen on itse kesyttänyt. Vaikeuksien kautta hän löytää rahoituksenkin reissuunsa, kun National Geographic –lehti kiinnostuu hankkeesta. Ehtona on, että toimittaja Rick Smolan ( Adam Driver) piipahtelee matkan varrella ottamassa valokuvia Robynista. Pientä romanssintapaistakin autiomaan paahteessa väreilee.

Ohjaaja John Curranin näkemys päähenkilönsä matkasta yksinäisyyteen ja omaan itseensä on vähintäänkin kummallinen: autiomaassa vaikuttaa ällistyttävästi riittävän väkeä kuin joulualennusmyynneissä. Mitä kummallisemmat ihmiset näyttävät tarvitsevan Robynilta jotain, rasittavimpana valokuvaaja Rick, typerästi virnuava pöljä, jonka kuka tahansa tajuissaan oleva olisi syöttänyt koiralle viimeistään toisella kohtaamisella.

Vielä oudompaa on se, että Curran ei näytä luottavan silmiä hivelevien maisemien ja komean kuvauksen voimaan vaan jatkaa alennusmyyntihulinaa jatkuvasti pauhaavalla tavaratalomusakilla. Se saa katsojan viimeistään toivomaan pääsyä jonnekin rauhalliseen paikkaan. Sellainen olisi voinut tulla tästäkin elokuvasta: ainakin minulle olisi pariksi tunniksi hyvin riittänyt pelkkä matkaa taittava Robyn, hiekan rahina, tuulen humina ja elikoiden satunnaiset äännähdykset. Ja ne upeat maisemat.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by See-Saw Films, 2013

Traileri: