STOP THE PRESS!

A Most Wanted Man

A Most Wanted ManOhjaus: Anton Corbijn
Käsikirjoitus: Andrew Bovell
Tuotanto: Andrea Calderwood, Simon Cornwell, Stephen Cornwell, Gail Egan, Sam Englebart, Malte Grunert
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Daniel Brühl, Grigoriy Dobrygin, Nina Hoss, Robin Wright
Arvio: 5/5

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Hampuriin, josta on tullut merkittävä vakoilun keskus. Kaupunkiin on salaa saapunut puoliksi tšetšeeni ja puoliksi venäläinen Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin), joka on tullut noutamaan isänsä omaisuuden saksalaisesta pankista. Turvatakseen selustansa hän soluttautuu muslimien kommuuniin. Avukseen hän saa nuoren asianajajan Annabel Richterin (Rachel McAdams), joka on aluksi epäileväinen, mutta nähtyään kidutuksen jäljet tämän selässä hän päättää auttaa. Richter menee tapaamaan pankinjohtaja Tommy Brueta (Willem Dafoe), jonka isä on luvannut auttaa Issan isää tallettamalla omaisuuden pankkiinsa. Pian Issan jäljille pääsevät myös tiedustelupalvelun mies Günther Bachmann (Philip Seymour Hoffman), jonka mielestä salaa maahan saapuneella miehellä on pahat aikeet.

A Most Wanted Man perustuu John le Carrén samannimiseen romaaniin. Kuten aiemmissakin filmatisoinneeissa, toimintaa ei ole oikeastaan ollenkaan, tarinaa kerrotaan rauhalliseen tahtiin. Henkilöhahmot ovat suhteellisen tavanomaisia, mutta eivät silti tylsiä, eikä niistä puutu jännitettä. Huippuvalokuvajana tunnettu ja American-elokuvalla ohjausdebyyttinsä tehnyt Anton Corbijn on todella oivallinen valinta ohjaajaksi. Hänellä on selkeä, mutta verkkainen rytmitys tarinankerronnassa. Kiitos myös erinomaisen käsikirjoituksen tehneelle Andrew Bovellille, joka on saanut erinomaisesti napattua romaanista sen oikean  lecarrémaisen maailman. Kuvaajana Corbijn osaa myös tuoda mukaan värielementtejä, jotka luovat tietynlaista tunnelmaa ja kohtauksiin erilaista ulottuvuutta.

Tässä elokuvassa on todella vahva näyttelijäkaarti. Varsinkin keväällä edesmennyt Philip Seymour Hoffman tekee jälleen uskomattoman hienon roolisuorituksen. Hän tekee saksalaisesta hahmostaan vaatimattoman, ja toisaalta myös monivivahteisen, sillä hänestä kuin sipulin tavoin kuoriutuu erilaista syvyyttä,  Willem Dafoe tekee myöskin yllättävän ilmeikkään roolin, sillä yleensä hänet nähdään lähinnä pokerinaamana tai mutruilevana, mutta nyt hänestä löytyy enemmän. Yleensä en ole pitänyt Rachel McAdamsia kovinkaan ihmeellisenä näyttelijätärenä, mutta tämä elokuva tarjoaa hänelle uran parhaimman roolisuorituksen, johon hän todellakin yltää. Hänestä löytyy tämän tarinan humaani puoli, joka todella yrittää välittää sellaisesta ihmisestä, johon ei oikeastaan voi luottaa.

Yksinkertaisesti sanottuna A Most Wanted Man on yksi parhaista John le Carré -filmatisoinneista.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by SF Film, 2015

Traileri: