STOP THE PRESS!

Muumit Rivieralla

Muumit RivierallaOhjaus: Xavier Picard 
Käsikirjoitus: Leslie Stewart, Annina Enckell, Hanna Hemilä, Xavier Picard, Beata Harju
Tuotanto: Hanna Hemilä, Sophia Jansson, Vesa Harju
Pääosissa: Maria Sid, Alma Pöysti, Kris Gummerus, Mats Långbacka, Carl Kristian Rundman, Ragni Grönblom, Carl Kristian Rundman, Christoffer Strandberg, Beata Harju, Paavo Kerosuo
Arvio: 4/5

Tervetuloa Muumilaaksoon! Täällä on rauhallista ja skandinaavisen harmaata. Silti kaikilla on mukavaa ja elo on lähes kuin eläisi pumpulissa. Eräänä päivänä muumien lähivesille saapuu joukko merirosvoja. Muumit päättävät mennä pelastamaan mahdollisesti uppoavasta laivasta kaiken sen mitä sieltä voi vain saada. Kun laivalle palaavat rosvot huomaavat muumien vievän heidän tavaroitaan ja aarrettaan kohti Muumilaaksoa, he raivostuvat. Pienen sekamelskan jälkeen on taas rauha maassa ja kaikilla hyvä tahto. Tapahtumarikkaan tapauksen jälkeen muumit päättävät lähteä lomalle Ranskan Rivieralle, jossa aurinko paistaa, meri kimaltelee sen ihanista säteistä ja suuret julkkikset viettävät aikaansa. Muumit majoittuvat legendaarisen Grand Hotellin hienoimpaan sviittiin. Tästä alkaa muumien suuri lomaseikkailu Rivieran auringon alla.

Tämä animaatioelokuva eroaa aiemmista Muumi-elokuvista täysin. Nyt ollaan lähempänä Tove Janssonin alkuperäistekstejä, sillä mukana on runsaasti sellaisia aikuisimmille suunnattuja juttuja, joita aiemmin ei ole käsitelty. Visuaalisesti Muumit Rivieralla ottaa myös selkeän pesäeron muihin, sillä tarjolla ei ole japanilaisversioiden pehmeyttä, vaan ollaan sopivasti rosoisia, ja toisaalta menneen ajan rivieramaisen karrikatyyrimäisiä. Tämän täydentää musiikki, joka vaihtelee tunnelmaltaan kautta linjan. Kun ollaan Muumilaaksossa musikki on sopivan jämäkkää ja Rivieralla soi jatsahtavampaa saundia. Täytyy myöntää, etten ole koskaan ollut suuri Muumi-fani missään suhteessa, mutta tämän elokuvan myötä innostuin todella Janssonin luomasta maailmasta. Siksi voin suositella tätä myös niille, jotka eivät ole koskaan innostuneet Muumeista –  tai ainakaan niiden filmatisoinneista.

Lisämateriaalina tarjoillaan runsaan trailerivalikoman (Suomi, Ruotsi, Englanti, Ranska ja Japani (teaseri)) lisäksi useita making of -dokumentteja kuten Tove Rivieralla, Maria Sid Muumimammana ja Sarjakuvasta animaatioon.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2015

Traileri: